Invazie de lăcuste în Delta Dunării: Autoritățile verifică pagubele dintr-o comună din Tulcea
0O echipă de specialiști evaluează distrugerile provocate de lăcuste pe circa 250 de hectare de teren agricol și vegetație în comuna CA Rosetti, din județul Tulcea.

O posibilă invazie de lăcuste a fost semnalată în comuna CA Rosetti din Delta Dunării, unde autoritățile locale susțin că aproximativ 250 de hectare de culturi agricole, stuf și vegetație uscată au fost distruse. Vineri, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-au deplasat în zonă pentru a verifica situația la fața locului.
Primăria comunei CA Rosetti a transmis un semnal de alarmă către instituțiile județene, solicitând sprijin pentru a gestiona pericolul reprezentat de lăcuste. În prezent, se evaluează tipul și întinderea culturilor afectate, precum și specia de insecte și gradul de risc pe care îl prezintă acestea. Pe baza acestor informații, CJSU Tulcea va decide măsurile necesare pentru limitarea efectelor, relatează Agerpres.
„Vor fi determinate culturile afectate, precum şi specia şi gradul de risc al dăunătorilor”, au transmis reprezentanții autorităților, precizând că intervenția va fi decisă ulterior, în funcție de rezultatele verificărilor.
Situație similară în 2022, rezolvată cu intervenție aeriană
Un caz asemănător a avut loc la începutul lunii iulie 2022, în zona continentală a județului Tulcea, în apropiere de Dunăre. Atunci, în comuna Greci și orașul Măcin, lăcustele au afectat circa 300 de hectare de teren agricol. Autoritățile au intervenit aerian, folosind substanțe pentru combaterea dăunătorilor.
Intervenția în Delta Dunării este însă mai complicată din cauza restricțiilor legislative privind utilizarea substanțelor chimice în rezervația naturală. Acest lucru face ca soluțiile de combatere a insectelor să fie limitate.
Pericol pentru ecosistemul Deltei
Problemele cauzate de insecte nu sunt noi în Deltă. În anul următor incidentului din 2022, Direcția Silvică a informat CJSU că aproximativ 4.000 de hectare de pădure din zonele administrate de instituția tulceană au fost afectate de omizi defoliatoare. Defolierile repetate au slăbit arborii, favorizând apariția altor dăunători secundari.
„Lipsa unor măsuri pentru a combate specia de insecte duce la afectarea ecosistemelor din Deltă şi creează pagube materiale importante”, au avertizat autoritățile la acel moment.
Autoritățile urmează să stabilească dacă și cum pot interveni în cazul actualei invazii din comuna CA Rosetti, ținând cont de echilibrul fragil al ecosistemului din Delta Dunării.