GALERIE FOTO Tulcea: Moşoaiele încep colinda pe străzile din Luncaviţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia Moşoaielor se păstrează de zeci de ani în comuna Luncaviţa
Tradiţia Moşoaielor se păstrează de zeci de ani în comuna Luncaviţa

Creaturi semi - umane, semi - divine ies în calea luncăviţenilor pentru a îi feri de rele încă din noaptea de Sf. Nicolae

Una dintre cele mai frumoase tradiţii păstrate din generaţie în generaţie în judeţul nostru, „Moşoaiele“, apar în târg începând din această seară pentru a anunţa naşterea Domnului, pentru a netezi calea divinităţii în lumea profană.

VEZI AICI GALERIE FOTO!

„Moşoaiele reprezintă traducerea noastră a Crăciunului, marcă înregistrată a comunei Luncaviţa, simbolul de nepreţuit al luncăviţenilor şi rachelenilor, singurele localităţi din Dobrogea  unde se mai păstrează o astfel de tradiţie – unicat. Este un ritual cu moşoi şi moşoicuţe, care prin măştile speciale  confecţionate dintr-o plantă, tărtăcuţă sau catrună, aşa cum se spune la noi, fac aceasta tradiţie unicat în întreaga ţară!“, spune primarul Ştefan Ilie.

Combinaţie între laic şi divin


Moşoaiele sunt jumătate oameni, jumătate fiinţe supranaturale. „După cum spune  tradiţia, ele renasc de Ajun pentru a netezi calea Naşterii Domnului, alungă răul din casele oamenilor, sunt purtătoare de noroc şi sănătate, sunt mana sau belşugul noului an“, spune Gigi Tacea (32 de ani), din Luncaviţa.

Hainele sunt scutul colindătorului


Localnicii  mai povestesc că hainele moşoiului reprezintă, pe lângă o veritabilă operă de artă tradiţională pur românească, un scut al colindătorilor, sau ostaşul cetelor care înfruntă frigul şi duhurile necurate pentru a vesti tuturor gospodarilor că Iisus s-a născut, sau pentru a aprinde lumina creştină în casele luncăviţenilor.

„Moşoaiele sunt una din bogăţiile cele mai importante pe care le are comuna Luncaviţa! Ele sunt capabile, atât timp cât vor fi apreciate, păstrate şi promovate, să aducă o parte din belşugul sau dezvoltarea comunei noastre. Pentru că o asemenea tradiţie poate fi una din rampele de progres ale comunităţii noastre! Şi credeţi-mă că acum toată Dobrogea şi foarte multă lume din România ştie de existenţa moşoaielor. Ele au participat an de an la cele mai importante spectacole şi festivaluri de folclor, la cele mai renumite televiziuni, colindând inclusiv Consiliul Uniunii Europene de la Strasbourg!“, mai spune primarul Ştefan Ilie.

Anul acesta, Moșoaiele sunt invitate de Sorin Oprescu la Bucureşti, de Muzeul Satului, tot la Bucureşti, de Consiliul Judeţean Slobozia, Galaţi, Braşov și Tulcea.

Cum arată moşoiul


Moșoiul în variantă masculine are o mască cu coarne de cerb sau de berbec, cu blană de lup, sau vulpe, cu clopote mari , talăngi mari din tablă groasă, care dau un sunet gros, cu măciucă din papură, rotundă, în mijlocul căreia stă ascunsă o piatra grea. În variantă feminină - moșoicuța, are o mască cu coarne de căprioară sau cornițe de oaie, cu blană de iepure sau miel, cu clopoței din alamă (arhaic „cioi“), care dau un suntet ascuțit.

Mişcările moşoaielor


După cum mai povesteştesc localnicii, dansul moșoiului cu al moșoicuței este unul al împerecherii, un joc al dragostei, iar pe fundal se cântă colinde foarte vechi (colinde de fată mare, de vânătoare, de casă).

Moșoaiele pornesc să răsune (varianta arhaică, păstrată ad literam, pentru „să le bată pe cloapete“) clopotele lor din noaptea Sfântul Nicolae, în fiecare noapte pe uliţele satului și până de Bobotează.

Încep colinda de la Sf. Nicolae


Moșoii apar începând de la Sf. Neculai, până în seara de 24 decembrie, când de Ajun toate cetele de colindători (fiecare ceată are cel puțin un moșoi și o moșoicuță), vin în centrul localității, se înregistrează la primărie (din cele mai vechi timpuri) și are loc defilarea moșoaielor. Toată suflarea comunei este în centru, alături de alții care vin special să vadă moşoaiele.

Zgomotul este infernal, defilarea ţine câteva ore, apoi pe scena din faţa primăriei colindătorii (de data aceasta ai Ansamblului Moșoaiele al Comunei Luncavița), colindă toti cetăţenii. Se acordă distincții, premii, iar fiii satului vin de pretutindeni din lumea largă. Atmosfera este emoționantă, indiferent de temperatura de afară.

De pe 25 decembrie, de Crăciun și până de Bobotează, moșoii și cetele lor colindă neintrerupt în fiecare zi sau noapte, încheind Sărbătorile de iarnă de la Luncavița prin întrecerea cailor pe 6 ianuarie, când luncăviţenii îşi aduc animalele de tras pe jug pentru defilare şi pentru competiţie.

Vezi aici spectacolul oferit de Moşoaiele din Luncaviţa!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite