FOTO Recensamânt: stoluri de zeci de mii de păsări au ajuns în Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gâsca cu gât roşu FOTOGRAF Mihai Baciu
Gâsca cu gât roşu FOTOGRAF Mihai Baciu

Recordurile recensământului la păsări: 11.000 de raţe cu ciuf şi 20.000 de gâşte cu gât roşu. Stolul observat în sudul Dobrogei în cadrul recensământului din acest an reprezintă jumătate din populaţia de gâşte cu gât roşu din România, spune Eugen Petrescu, specialist ornitolog.

„Am urmărit gâsca cu gât roşu şi gârliţa în perioada octombrie– martie. Ne-a interesat, în special, traseul lor, dar şi starea în care se află. Cel mai mare stol văzut în acest an s-a regăsit în sudul Dobrogei, nu departe de Vama Veche. Este vorba despre un stol de aproximativ 11.000 gâşte cu gât roşu, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din populaţia de astfel de gâşte din România. Păsările au înnoptat o perioadă pe teritoriul României, în zona Mangalia, după care se duceau în Bulgaria şi veneau în România pentru a se hrăni“, explică Petrescu.

Omologii bulgari au consemnat faptul că ar fi fost văzut un stol de aproape 50.000 de păsări de acest tip, care a stat în zona graniţei cu România timp de două – trei săptămâni. După ce vremea s-a mai încălzit, o parte din gâştele cu gât roşu au migrat spre Insula Mică a Brăilei, spre Călăraşi, iar altele au reveni în Dobrogea de Nord.

Hăituite de braconieri

Protejate numai pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, gâştele cu gât roşu sunt hăituite de vânători în alte zone ale ţării.

„Ele nu rămân în deltă, circulă mult pe zona Dobrogei, unde îşi adună puterile pentru a zbura în Siberia. Sunt păsări puternice, care zboară 200 de kilometri în câteva ore fără probleme. Dar sunt protejate de armele vânătorilor numai pe teritoriul Rezervaţiei, nu în toate zonele din Dobrogea în care zboară“, a mai explicat Petrescu.

Record de raţe cu ciuf

Tot în cadrul acestui recensământ, specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au fost surprinşi de numărul mare de raţe cu ciuf (Netta rufina) care au fost observate pe Lacul Lumina, în Delta Dunării, zona Caraorman. Nu mai puţin de 11.400 de păsări se aflau într-un singur stol. Este o premieră, spun cei de la SOR, pentru că din 1970 nu a mai fost observat un stol compact de asemenea dimensiuni.

Datele au fost colectate în urma unei numărători sincron realizate în perioada octombrie 2012 – martie 2013 de către Societatea Ornitologică Română şi Administraţia Biosferei Delta Dunării. Ultimele observaţii în teren au fost realizate în martie 2013, iar datele au fost centralizate în luna aprilie a acestui an.

Gâsca cu gât roşu

Gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) cuibăreşte în tundra vest-siberiană în peninsulele Tamyr, Gydan  şi Yamal (Rusia). Iernează la vestul Mării Negre în Ucraina, România şi Bulgaria, majoritatea în Dobrogea.

Înnoptează pe bălţi şi lacuri pentru a se feri de prădători, iar la răsăritul soarelui zboară în stoluri alături de gârliţa mare către terenurile agricole pentru a se hrăni. Este una dintre cele mai rare specii de gâşte din lume, iar în prezent este inclusă în categoria speciilor ameninţate, având statutul de vulnerabilă în cadrul listelor roşii.

Raţa cu ciuf (Netta rufina)

Raţa cu ciuf  este una dintre cele mai colorate raţe din România: penajul este roşu aprins la cap, brun pe spate, negricios pe guşă, pântece şi coadă. Femelele sunt în general cafenii. Cârdurile de raţe cu ciuf sunt foarte numeroase primăvara, în trecere spre locurile de cuibărit dinspre vestul şi nordul Europei, în Asia centrală şi de vest, iar toamna spre cele de iernat. Duce o viaţă ascunsă, iar masculii după împerechere, îşi pierd frumoasele culori ale penajului şi ale ciocului.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite