Dragnea, la Tulcea: Marii consumatori de energie vor plăti de patru ori mai puţin pentru certificatele verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţii cu reprezentanţii sindicatelor FOTO Adevărul
Discuţii cu reprezentanţii sindicatelor FOTO Adevărul

Prezent la Tulcea cu ocazia conferinţei  judeţene a PSD Tulcea, secretarul general al partidului, Liviu Drgnea, a vorbit, în calitate de vicepremier, despre problemele cu care se confruntă sindicaliştii tulceni de la Feral şi Alum, respectiv cei de la ArcelorMittal Galaţi.

Reprezentanţii Feral au adus în discuţie o problemă scoială, aceea a pierderii a sute de locuri de muncă. Feral,  unic producător de feroaliaje din România, al treilea consumator de energie din ţară (dacă ar funcţiona la capacitate maximă) şi-a încetat activitatea din octombrie 2012. Din aprilie 2013 urmează să fie puse în aplicare concedierile colective.

Dacă ar fi reduse taxele imense pe care le plătesc pentru certificatele verzi, dacă s-ar reduce taxele de co-generare  şi dacă ar scădea sumele pentru transport şi distribuţie, atunci ar putea fi salvate 700 de locuri de muncă.

Informaţiile au fost transmise şi premierului României, pe data de 18 februarie (când sindicaliştii tulceni au solicitat sprijin prin intermediul Instituţiei Prefectului).

Aceeaşi situaţie este şi în cazul Alum. Din câte spun reprezentanţii sindicatului, din ianuarie, o treime din sumele achitate sunt pentru aceste certificate verzi.

În aceeaşi ordine de idei, reprezentantul sindicatului de la Galaţi spune că au ajuns la limita supravieuirii din cauza acestor supra taxe. Aşa se face că în ultimii 23 de ani s-au pierdut 20.000 de locuri de muncă.

Directorul Feral spune că pentru un certificat verde se plăteşte suma de 51 de lei, iar 23 de lei este taxa de co-generare  pentru un Megawatt / oră, iar restul taxelor ajung la 52,8 lei.

În această situaţie, taxele constituie între 65 şi 80 la sută din preţul energiei, iar energia reprezintă 40% din  costurile de producţie în Feral.

Liviu Dragnea a precizat că marţi (2 aprilie 2013), pe site-ul Ministrului Energiei  va fi postat proiectul care rezolvă această problemă.

Mai exact, a explicat Dragnea, pentru trei ani aceste certificate verzi vor fi reduse la jumătate. În plus, marii consumatori (peste o sută de gigawatti) vor plăti numai jumătate din suma datorată.
Momentan s-a luat în discuţie numai problema certificatelor verzi, urmând ca pe viitor Guvernul să se aplece şi asupra taxei de co-geneare, respectiv a sumelor pentru transport şi distribuţie.

Reprezentanţii  Feral au precizat, însă, că la ultima discuţie cu ministrul Constantin Niţă au auzit aceeaşi promisiune, dar cu menţiunea că ar putea intra în vigoare de abia de la 1 ianuarie 2014.

Liviu Dragnea nu a precizat când va putea fi aplicată această decizie (aceste detalii se vor putea afla de abia după a ce vor fi trecut cele 30 de zile în care modificările propuse vor fi postate pe site, în dezbatere publică).
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite