Dobrogea, la o lună de la apariţia pestei porcine africane: zeci de mii de porci ucişi, sate în carantină, sute de păgubiţi
0După mai bine de o lună de la confirmarea primului focar de pestă porcină africană într-o localitate din Delta Dunării (Ceatalchioi-10 iunie), judeţul Tulcea este în continuare în stare de alertă, fiind cel mai grav afectat de această boală.
Zeci de mii de porci au fost ucişi şi incineraţi, cea mai mare parte provenind din ferma companiei Carniprod (48.000 de porci), una dintre cele mai mari din ţară. Mitică Tuchilă, director Executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, a declarat pentru „Adevărul” că la această dată sunt afectate peste 30 de localităţi din judeţ.
„La exploataţiile populaţiei au fost ucişi preventiv în jur de 300 de porci, iar la Carniprod 21.500 de capete sunt ucise până acum (uciderea porcilor este în plin proces n.red.). Conform manualului operaţional şi a planului de contigentă trebuie acţionat până la închiderea totală a focarului”, spune directorul DSVSA.
În judeţul Tulcea, printre localităţile în care focare de pestă porcină africană sunt confirmate se numără: Agighiol, Iazurile, Valea Nucărilor, Băltenii de Jos, Beştepe, Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Sarianuf, Murighiol, Jurilovca, Sălcioara, Enisala, Sabangia, Sarichioi şi Ceamurlia de Jos.
„Starea de alertă este menţinută în continuare în judeţ, iar odată cu instituirea acestei stări am trecut la uciderea preventivă”, mai spune Mitică Tuchilă.
Virus adus din Ucraina de mistreţi
„În cazul fiecărui focar se face o anchetă epidemiologică şi s-a ajuns la concluzia că rezervorul principal de virus a fost constituit de porcul sălbatic (mistreţ) care au afluit pe teritoriul românesc în masă de pe partea ucraineană deoarece aici evoluează pesta porcină africană de mai mult de 2 ani şi s-a efectuat o vânătoare susţinută în ultima perioadă. Asta a făcut ca ei să traverseze Dunărea şi să ajungă şi la noi”, spune şeful DSVSA Tulcea.
Oamenii din satele afectate susţin că singura soluţie ar fi vânarea acestor mistreţi, însă, fiind teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vânătoarea de orice fel este interzisă. „Statul a dispus omorârea a aproape 50.000 de porci în judeţul Tulcea, dar interzice vânătoarea mistreţilor purtători ai aceleiaşi boli, din Deltă. Atât guvernanţii cât şi reprezentanţii Administraţiei Biosferei Delta Dunării trebuie să înţeleagă că cea mai importantă vieţuitoare din Deltă este omul, adesea marginalizat din cauza unei legislaţii obtuze”, spune şi deputatul de Tulcea George Şiscu.
În schimb, reprezentanţii DSVSA spun că au discutat cu reprezentanţii asociaţilor de vânători şi s-a ajuns la concluzia că, deocamdată, nu este bine să înceapă vânătoarea deoarece mistreţii pot migra şi pot ajunge şi în alte zone neafectate de acest virus. „Am făcut o strategie de a merge pe această ucidere preventivă, am format nişte cordoane libere de animale, iar după ce se liniştesc lucrurile se va acţiona prin vânătoarea la pândă”, mai spune Mitică Tuchilă.
Şi în judeţul Constanţa pesta porcină a fost confirmată în urmă cu două săptămâni, în clipa de faţă fiind trei focare în localităţile Istria, Vadu şi Cheia, fiind sacrificaţi 59 de porci.
Sprijin financiar de la Bruxelles
Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat zilele acestea la Bruxelles sprijin financiar pentru fermierii români. „Am transmis celor doi comisari, lui Phil Hogan (comisarul european pentru Agricultură n.r) şi lui Vytenis Andriukaitis (responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară n.r), o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate.
În acest context solicităm sprijinul pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru: animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator”, declară Petre Daea.
Pe aceeaşi temă:
Focar de pestă porcină africană confirmat în judeţul Constanţa