Focar de pestă porcină africană confirmat în judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După semnalul de alarmă tras miercuri, 4 iulie, de către prefectul judeţului Tulcea care confirma că pesta porcină africană a ajuns pe malul Lacului Razelm, în apropiere de judeţul Constanţa, astăzi s-a depistat primul focar în judeţul de la malul mării.

„În condiţiile confirmării unui focar al bolii Pesta Porcină Africană în localitatea Istria din judeţul Constanţa, prefectul judeţului Constanţa, domnul Ioan Albu a convocat astăzi în şedinţă de urgenţă Centrul local de combatere a bolilor la animale, constituit la nivelul judeţului Constanţa”, au transmis reprezentanţii prefecturii.

În cadrul şedinţei s-a aprobat planul de măsuri la confirmarea în zona de protecţie şi cea de supraveghere a focarului de Pestă Porcină Africană din comuna Istria şi instituţiile implicate în aplicarea acestuia. Planul prevede măsurile care se vor dispune începând de astăzi şi până la eradicarea focarului.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru „Adevărul” că „guvernul este pregătit să dea despăgubiri fermelor respective şi producătorilor care au de suferit. Nu a dorit nimeni o asemenea situaţie extrem de delicată din punct de vedere sanitar veterinar.”

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social, din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală ce poate fi confundată cu multe alte boli, „însă recomandăm deţinătorilor de animale  ca atunci când constată că animalele lor au febră, sunt abătute, precum şi în eventualitatea descoperirii accidentale ale unor cadavre de mistreti, să anunţe imediat medicul veterinar sau Direcţiile Sanitar Veterinare”, spun cei de la DSVSA Tulcea.

Nu există nici un tratament pentru porcinele bolnave de  pestă porcină africană. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.

Pe aceeaşi temă:

Pesta porcină se apropie de judeţul Constanţa. Au început incinerările la cel mai mare crescător de porci din Dobrogea

48.000 de porci vor fi sacrificaţi forţat în Tulcea, cu pierderi colosale. „De unde o să iau personal când o să-mi dea voie să continui activitatea prinţii guvernului?“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite