Delta Dunării, paradisul redescoperit de români. Investitori: „Nu au mai fost atâţia turişti în Deltă din anii '90“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile mari, investiţiile şi siguranţa au adus în sezonul turistic 2016 turişti ca în vremurile bune, din anii '90.

Record de turişti în Delta Dunării, ca în anii '90. Investitorii din turism sunt bucuroşi că românii au redescoperit România, şi mai cu seamă Delta Dunării.

Un investitor din Sfântu Gheorghe spune că era obişnuit ca turiştii să plece din zonă după 15 august, însă în acest an, în luna septembrie, satul este plin, ca în miezul verii.  „Nu am mai avut atâţia turişti din anii 90“, spune Eduard Acsente. Pe de o parte este vorba de investiţiile care s-au făcut în zonă, dar şi vremea bună a atras oamenii către aceste meleaguri“, spune Eduard Acsente, care organizează excursii în zonă.

Ţară sigură

 

Train Bădulescu, consultant în turism, spune că a primit aceleaşi semnale privind numărul de turişti. „Am vorbit cu mai mulţi investitori şi din deltă şi de pe litoral, şi deşi nu avem încă date statistice, se pare că sezonul turistic l-a întrecut pe cel din 1898“. Care ar fi cauzele? Păi, în primul rând, spune el, românii au redescoperit România. Au descoperit o ţară sigură, fără atentate, 

unde familiile cu copii mici îşi pot petrece în tihnă concediul. Apoi, este vorba de investiţiile care s-au realizat şi în deltă şi pe litoral. „A crescut calitatea serviciilor. Suntem la a doua generaţie a investitorilor. Cei mai entuziaşti sunt investitorii cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani“, spune el. 

Pe lângă aceste două cauze vremea bună a atras, la rândul ei, turiştii, către aceste două destinaţii.

Puţine locuri de campare

Din păcate, spune el, în România încă nu avem suficiente campinguri, unde turiştii dornici să petreacă în mijlocul naturii să aibă parte de condiţii civilizate de petrece a vacanţei. Tot la capitolul minusuri se îscrie şi lipsa de promovare a Dunării. „Farmecul Deltei se poate prelungi cu Dunărea. Avem 1.000 de kilometri de Dunăre pe teritoriul ţării noastre. Am putea să facem proiecte ecoturistice“, dă el o sugestie.

Turişti needucaţi

Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, consideră că este la fel de importantă şi calitatea turiştilor care ajung în deltă. An de an, autorităţile se confruntă cu probleme apărute ca urmare a modului de a face un turism dezorganizat. Astfel, oamenii campează pe plaje protejate, circulă cu viteze mari pe canalele deltei, sau nu achită tariful de acces pe teritoriul rezervaţiei, care este de 5 lei de persoană pe zi. Din păcate, cuantumul amenzilor stabilit la nivel central nu mai sperie pe nimeni. 

Vă mai recomandăm:

O altfel de vacanţă în Delta Dunării: o zi alături de pescari, încheiată cu o masă tradiţională şi delicioasă

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite