Criza medicilor de familie în județul Tulcea. Oamenii din Deltă beneficiaază doar de consultații la distanță

0
Publicat:

Localitățile din județul Tulcea, mai ales cele situate în rezervația Biosferei Delta Dunării, sunt neatractive pentru medicii de familie. Așa se face că mii de oameni trăiesc fără asistență medicală.

Ambulanță pe apă în Delta Dunării FOTO: Ambulanța Tulcea
Ambulanță pe apă în Delta Dunării FOTO: Ambulanța Tulcea

Încă de la începutul anului 2022, ziarul Adevărul scria despre situația gravă în care se regăsesc mii de locuitori ai Deltei Dunării, nevoiți să trăiască fără un medic de familie. Apelul la 112 este singura lor scăpare în caz de urgențe, dar ambulanța pe apă face zeci de minute sau chiar ore până să preia un pacient.

Conform unui document al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, prezentat zilele acestea în cadrul Colegiului Prefectural, opt comune din județ nu au un medic de familie. Este vorba despre Ceatalchioi, Crișan, Grindu, Dorobanțu, Maliuc, Pardina, Sfântu Gheorghe și Stejaru, majoritatea fiind situate în arealul Rezervației Delta Dunării.

Pe lângă acestea, în zece comune funcționează puncte secundare de lucru, oamenii de aici având posibilitatea de a fi consultați de un medic de familie care vine în localitate pentru maximum zece ore pe săptămână. Aceasta a fost una dintre soluțiile găsite de CAS Tulcea pentru a acoperi deficitul de medici și pentru a putea veni în sprijinul oamenilor din aceste localități.

Prin eforturi proprii, ne-am organizat și urmează în cel mai scurt timp înființarea a încă patru puncte de lucru în Ceatalchioi, Crișan, Grindu, Stejaru”, spune Eugenia Vasile, directoarea CAS Tulcea.

De asemenea, CAS Tulcea intenționează să organizeze o întâlnire cu primarii comunelor Sfântu Gheorghe, Pardina, Maliuc și Dorobanțu pentru găsirea rapidă a unor soluții pentru a atrage în zonă un medic de familie care să acopere nevoia de servicii medicale.

Majoritatea medicilor de familie, pensionari

În plus, dintre cei 79 de medici de familie existenți acum în județul Tulcea, 34% sunt deja pensionari, iar 23% au împlinit vârsta de 67 de ani, vârsta de la care se pot pensiona. Medicii care îşi desfăşoară activitatea în relație contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor din România.

Județul Tulcea are nevoie, în acest moment, de peste 40 de medici de familie, mai ales în localitățile din zona Deltei Dunării.  Eugenia Vasile descrie situația locuitorilor din Rezervație care, deși nu au un medic în localitate, se află pe listele unor medici de familie din Tulcea sau din alte comune.

Locuitorii din arealul Rezervației sunt înscriși pe listele unor medici de familie, beneficiază de consultații medicale la distanță (eliberare prescripții medicale/rețete pentru trei luni - celor cu schemă terapeutică stabilă, trimiteri la puncte recoltare analize paraclinice/de laborator, servicii medicale de urgență, transport sanitar/ambulanțe”, adaugă Eugenia Vasile.

Aceasta spune că, deși în fiecare an crește numărul locurilor disponibile pentru medici de familie, acestea rămân neocupate, deoarece nu este o specializare atractivă pentru tinerii medici, iar în localitățile din Delta Dunării aceștia au puțini pacienți pe liste, sunt izolați, transportul se face exclusiv pe apă și apar probleme financiare în susținerea unui cabinet medical, deși statul român le oferă un spor de 200%. Așadar, soluția imediată constă în deschiderea unor puncte de lucru secundare pentru medici și dezvoltarea unor rețele de centre de permanență zonale cât mai răspândite.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite