Vieţi omeneşti ameninţate zilnic de cărămizile de pe clădirile istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentele istorice neîntreţinute sunt adevărate pericole pentru trecători. O maşină a fost distrusă ieri de tencuiala picată de pe o clădire din zona centrală a Timişoarei. În urmă cu trei ani o tânără a murit după ce o cărămidă i-a căzut în cap. Clădirile istorice sunt în continuare o bombă cu ceas.

 Timişoreanca Mihaela Staicu a avut o supriză neplăcută ieri dimineaţă când şi-a găsit maşina în parcare cu luneta spartă. Autoturismul a fost distrus de tencuiala căzută de pe una dintre clădirile istorice din Piaţa Sfântu Gheorghe. În toată Timişoara sunt sute de astfel de clădiri care pun în pericol, nu numai maşinile, ci şi viaţa oamenilor. Administratorul clădirii de pe care s-a desprins ieri tencuiala, Stănică Popa, recunoaşte că aproape zilnic pică bucăţi din clădire pe trotuar, dar nu are ce face. Imobilul cu pricina, construit în 1909, găzduieşte peste 50 de firme, care plătesc chirie. Cu toate acestea, proprietarii, majoritatea italieni nu catadicsesc să repare imobilul. „Abia i-am găsit să obţin semnătura pentru o lucrare minoră de înlocuire a liftului. Ce să mai vorbesc de o lucrare de refacere a faţadei?”, a spus Stănică Popa. VEZI AICI GALERIE FOTO

Proprietarii răspund penal


Cazul de ieri nu este nici primul nici ultimul în care o clădire neîntreţinută pune în pericol trecătorii. Culmea tragediei a fost atinsă în urmă cu trei ani, când o tânără de 15 ani din Timişoara a fost ucisă de o cărămidă desprinsă de pe un bloc din Calea Şagului. „Proprietarii sunt direct răspunzători, penal şi civil în astfel de cazuri”, a spus şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Timişoara, Adrian Gârleanu. Imediat după moartea tinerei din Calea Şagului poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili vinovatul.

Bucăţi desprinse din clădirea Operei

În urmă cu aproximativ două săptămâni clienţii unui restaurant din zona centrală şi-au văzut moartea cu ochii după ce bucăţi din zid au căzut efectiv pe terasă. Umbrelele de pe terasă au împiedicat bucăţile de tencuială să pice în capul oamenilor. De asemenea, în urmă cu jumătate de an, pompierii au fost chemaţi să înlăture tencuiala care stătea să pice de pe clădirea Operei din Timişoara. Alte clădiri cu risc ridicat de prăbuşire în capul oamenilor sunt în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sfântu Gheorghe.



Şi antenele sunt periculoare

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, susţine că şi vechile antene de pe bloc sunt periculoase şi solicită asociaţiilor să le dea jos în perioada următoare. „Pentru a nu fi angajată răspunderea civilă sau penală a reprezentanţilor asociaţiei, aceştia au obligaţia de a demonta aceste antene, cât mai repede posibil, având în vedere că nu mai sunt necesare, dar pot produce accidente grave, şi nu sunt nici estetice. Răspunderea pentru aceste antene revine conducerii asociaţiilor de locatari/proprietari întrucât aceste antene sunt montate pe părţile comune ale clădirilor”, a spus Olariu.

Clădiri pericol-public la Arad

Situaţie precum cea de la Timişoara sunt întâlnite în toate oraşele din Vest. Municipiul Arad are, la o primă vedere, 20 de clădiri vechi aflate într-o stare avansată de degradare, cu elemente de faţadă desprinse, cu hornuri în pericol de a se prăbuşi. Cel mai afectat pare centrul oraşului unde din două clădiri, una sigur are probleme de acest gen. Cele mai degradate sunt situate pe străzile Eminescu şi Goga.
Deşi proprietarii ştiu ce au de făcut, fiind obligaţi de lege să evite punerea în pericol a oamenilor, aceştia deseori avansează ideea lipsei de bani. “Nu cerem neapărat refacerea elementelor decorative. Vom dispune lucrări de ridicare a elementelor care cad, de exemplu, sau de remediere a problemelor cu tencuiala desprinsă”, a declarat Leonid Gheorghiţă, şeful serviciului de control al lucrărilor în construcţii Arad.
Ultimul caz în care ornamentele erau să curme câteva vieţi a fost la începutul lunii martei, atunci când un detaşament de pompieri a fost chemat să intervină pe strada Horia pentru a dărâma nişte ornamente de beton care atârnau ameninţător deasupra străzii.



Acoperiş luat de furtună la Reşiţa

La ultima furtuna, locatarii dintr-un bloc de pe Bulevardul Republicii din Reşiţa s-au trezit fără acoperiş pe bloc, din cauza vântului puternic. Acoperişul era acoperit cu plăci de azbociment, care au fost luate pe sus de vânt. Inspectorii în construcţii spun că astfel de evenimente pot fi evitate, dacă şarpantele sunt executate de firme spcializate în astfel de lucrări, care au personal calificat. „Noi am verificat şarpantele şi le verificăm în permanenţă. Cele care nu au corespuns, au fost demontate, iar la ora actuală, un procent foarte mic dintre acoperişuri este construit fără autorizaţie”, spune Gicu Burileanu, şef serviciu control şi inspecţie lucrări, la Inspectoratul de Stat în Construcţii Caraş-Severin. Specialiştii recomandă ca şarpantele să fie executate în baza unui proiect, care trebuie avizat de primărie.


image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite