VIDEO Trotinete electrice pentru plimbări gratuite la Timişoara. Cât au costat „jucăriile” fabricate la Craiova
0Timişorenii au la dispoziţie, începând de luni, 25 de trotinete electrice cu care se pot plimba gratuit. Trotinetele, produse de o firmă din Craiova, au fost cumpărate de Primăria Timişoara. După aprobarea bugetului, autorităţile locale vor să cumpere încă 100 de trotinete.
Cele 25 de trotinete electrice cumpărate de Primăria Timişoara, cu 130.000 de lei, pot fi folosite, începând de luni. Trotinetele sunt destinate în principal studenţilor, cele trei staţii fiind amplasate în Complexul Studenţesc, la Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest. Trotinetele pot fi folosite, însă, de oricine are un card RATT şi are instalată aplicaţia TroTm. Consilierul personal al primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, a explicat paşii care trebuie urmaţi pentru a putea preluat trotineta din rastel şi ce trebuie făcut pentru a o lăsa într-o altă staţie după ce ai parcurs distanţa dorită.
Potrivit reprezentaţilor primăriei, în aplicaţia instalată pe telefonul mobil se înregistrează cardul RATT, iar de fiecare dată când vrei să iei trotineta se scanează un QR code. Astfel, cardul este înregistrat în server şi trotineta poate fi luată. Înainte de a pleca, utilizatorul trebuie să o deconecteze de la sistemul de încărcare.
Trotineta, care poate „fugi” cu cel mult 25 de km/h şi suportă maximum 110 kg, poate fi folosită cel mult 30 de minute, cât este şi autonomia acesteia. După folosire, trotineta se lasă în staţie, scanând din nou, cu ajutorul aplicaţiei instalate pe telefonul mobil, codul QR de la rastelul în care vrei să laşi trotineta.
Primarul Nicolae Robu, care a ţinut ca înainte de darea în folosinţă a trotinetelor, să testeze personal una dintre „jucării”, a declarat că Primăria Timişoara va mai cumpăra 100 de astfel de trotinete care vor putea fi folosite, însă, după un alt sistem. „În pasul următor vom merge pe un alt nivel, mai ales în ceea ce priveşte informatizarea. Acum, folosim sistemul informatizat pe care îl avem şi la biciclete, cu staţii. La următoarea etapă o să mergem pe un sistem în care poţi să laşi trotineta unde vrei. Totul este monitorizat cu precizie prin GPS. Ele vor fi împrăştiate prin oraş, folosite şi lăsate, de unde pot fi luate de alt utilizator. Acesta este sistemul cel mai evoluat folosit la ora actuală în lume. Bineînţeles, există sisteme antifurt. În Miami şi în Tel Aviv am văzut foarte multe persoane”, a declarat primarul Nicolae Robu, potrivit căruia primăria vrea să cumpere şi segway-uri care să fie puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor.