VIDEO Rock and roll şi lacrimi la primul concert rock de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţia maghiară Bikini a luat fiinţă în 1982 Foto: grafix-photo.com
Formaţia maghiară Bikini a luat fiinţă în 1982 Foto: grafix-photo.com

În data de 23 februarie 1990, la Sala Olimpia din Timişoara a avut loc unul din primele concerte rock cu o formaţie de peste hotare, după căderea comunismului. Invitaţi au fost cei de la Bikini, o adevărată legendă în Ungaria

La câteva săptămâni de la încetarea focurilor, la două luni şi un pic de la căderea comunismului în România, Timişoara avea nevoie de un semn izbăvitor. Timişoara a reprezentat o avangadă a rockului şi în timpul lui Ceauşescu, astfel că era nevoie de un concert rock care să ateste victoria definitivă împotriva dictaturii. 

În data de 23 febraurie 1990, în Sala Olimpia din Timişoara a avut loc concertul cu trupa Bikini, o adevărată legendă în ţara vecină Ungaria.
 

Rockerii maghiari au susţinut două concerte în faţa unei săli arhipline, pe 23 şi 24 februarie, refuzând să plece cu onorariul oferit de Primăria timişoreană.
 

Nemeth Alajos, liderul formaţiei Bikini, a vorbit despre acele momente, pentru transindex.ro. 

“În 20 decembrie 1989 am venit acasă de la un festival care s-a desfăşurat la Moscova. De la aeroport ne-am dus direct în Sala Petofi din Budapesta, unde aveam programat un mare concert. Am urmărit ştirile pe un monitor. A fost un eveniment despre oamenii au visat mult.

Şi până la urmă s-a întâmplat, România a devenit o ţară liberă. După concert, l-am rugat pe managerul nostru să plece la Timişoara cu ajutoare şi să organizeze un concert. Ce putea fi mai frumos pentru acei oameni decât un concert rock”, a declarat Nemeth Alajos. 


 

Peste 5.000 de oameni pe seară


Muzicienii au ajuns la Timişoara în ziua primului concert, în 23 februarie. Urmele Revoluţiei erau încă vizibile la tot pasul în oraş. La concert, peste 5.000 de timişoreni s-au înghesuit în Sala Olimpia. 
 

“Imaginaţii-vă că în urmă cu două luni oamenii nu aveau nimic. Pentru concert au fost aduşi să ne păzească militarii, dar partea veselă a poveştii este că în timpul concertului au lăsat armele de-o parte şi au intrat în rândul spectatorilor. A fost mai mult decât rock-n roll. Nu am simţit niciodată atâta dragoste din partea publicului, nici înainte şi nici după.

Nu am mai văzut ca 5.000 de oameni să plângă. Şi noi am lăcrimat…După concert a venit la mine o ziaristă de la Arad şi mi-a spus că de două luni s-a obţinut libertatea, dar de abia acum se simte cu adevărat liberă”, a mai povestit Alajos. 


Pelerinaj în zonele fierbinţi ale Revoluţiei


Muzicienii au vizitat Catedrala, biserica lui Laszlo Tokes locul unde a izbucnit Revoluţia, au fost în Cimitirul Eroilor, au aprins lumânări la troiţa ridicată în Piaţa Victoriei, în amintirea Eroilor.  
 

“Tatăl meu mi-a povestit mult în copilărie despre Ardeal şi despre război. Am vrut să îi spun că nu este nevoie de arme ca oamenii să ajungă dintr-o parte în alta. O melodie bună sau un gând bun pot să facă mai multe. Dragostea mai de grabă uneşte oamenii, decât vocea armelor. Nu am putut să îi spun pentru că a murit după ce am ajuns acasă de la Timişoara”, a afirmat solistul trupei Bikini. 
 

Trupa a luat fiinţă în 1982, la Budapesta. În 1990, Bikini a scos un album numit “Duminică timişoreană”, iar piesa “Locuri apropiate” a beneficiat de un videoclip realizat cu imagini de la concertul de la Timişoara.

Despre acest eveniment, televiziunea maghiară a realizat un reportaj, în 1990, care a fost încărcat pe youtube:



 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite