VIDEO Norme de igienă încălcate grosolan într-un magazin Fornetti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vânzătoare de la un magazin Fornetti, amplasat la intrarea în Gara de Nord din Timişora, a fost filmată încălcând norme minime de igienă. Din imagini se poate vedea că vânzătoarea poartă pe mâna cu care serveşte mâncarea o mănuşă de plastic. Cu aceeaşi mână, vânzătoarea încasează, însă, şi banii despre care se ştie că sunt mari purtători de microbi.

Un magazin Fornetti, aflat chiar la intrarea principală, în zona zero a Gării de Nord din Timişoara, are mai tot timpul clienţi. La ora la care în gară este aglomeraţie, iar lucrul acesta se întâmplă de foarte multe ori, la magazinul Fornetti este coadă. Aşa s-a întâmplat şi joi, 21 aprilie, în jurul orei 14, când singura vânzătoare din magazin abia făcea faţă clienţilor. Vânzătoarea era nevoită să le pună produsele clienţilor în pungă, să încaseze banii, să dea bon, dar şi să servească apa sau sucurile din frigider.

Pentru a simula respectarea normelor de igienă, vânzătoarea purta pe mâna cu care atingea produsele Fornetii o pungă de plastic de unică folosinţă. Cu aceeaşi mănuşă, vânzătoarea încasa, însă, şi banii de la clienţi. Din imagini se poate vedea cum vânzătoarea uită pur şi simplu că pune aceeaşi mână şi pe mâncare şi pe bani. Interesant este că niciunul dintre clienţii serviţi în halul acesta nu au avut obiecţii.

„Să pui mâna şi pe bani şi pe mâncare, e ca şi cum ai pune mâna pe mâncare nespălat. Banii sunt murdari, au trecut prin mii de mâini. Au fost lipiţi pe frunţile şi prin sutienele cine ştie cui. Teoretic, cei care vând alimente neambalate, nu au voie să încaseze bani. Este absolut clar şi valabil pentru toate domeniile: cofetării, patiserii, carmangerii. Cine serveşte mâncarea, nu pune mâna pe bani. Alimentele neambalate se servesc cu furculiţe, cleşti, mănuşi. Mănuşa e de unică folosinţă şi se foloseşte pentru un singur client. Sunt multe probleme şi nu pentru că nu se cunosc, ci pentru că nu se aplică. Sunt multe locuri în care oamenii lucrează în hainele de acasă. Cei care lucrează cu alimentele, trebuie să îşi schimbe hainele, inclusiv papucii”, a explicat Salomiea Putnoki, cadru didactic la disciplina de Igienă din cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara. Potrivit specialistului, o parte din vină o au şi clienţii care sunt foarte puţini pretenţioşi când vine vorba de igienă.

Reprezentant al Fornetti România, Doris Bociort a declarat pentru „Adevărul” că magazinele sunt date în franciză, responsabili de respectarea normelor de igienă fiind patronii care iau franciza Fornetti. Totuşi, reprezentanta companiei a declarat că în momentul încheierii contractului de franciză, dar şi pe parcurs, partenerii sunt instruiţi cu privire la respectarea normelor de igienă. „Ei sunt instruiţi în ceea ce priveşte desfacerea produselor. În mod normal vânzătoarele tebuie să folosească mănuşi. Noi încercăm să-i controlăm pe parteneri. Avem oameni care fac vizite la magazine pentru a verifica dacă se respectă aceste norme, dar sunt undeva la 600 de magazine şi nu pot acoperi tot”, a declarat Doris Bociort pentru „Adevărul”. Potrivit reprezentantei Fornetti, pe fiecare pungă în care se servesc produsele vândute sub sigla companiei este un număr de telefon: 0720.555.600. La acest număr, clienţii pot sesiza orice neregulă, iar un reprezentant Fornetti ia legătura cu proprietarul magazinului pentru remedierea problemelor. 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite