Video Urmașul faimosului compozitor Iosif Ivanovici revine la Timișoara. Andrei Ivanovich are concert la Sinagoga din Cetate VIDEO
0Pianistul de renume mondial Andrei Ivanovich, stră-strănepotul compozitorului Iosif Ivanovici născut în 1845 la Timişoara, va concerta din nou în orașul de Bega. Muzicianul rus vine la invitația Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei și a Universității Politehnica din Timișoara.
Andrei Ivanovich, celebru pianist rus de origine română, născut la 22 mai 1968, va concerta la Timișoara, în Capitala Culturală a Europei, în 3 octombrie 2023. Recitalul strănepotul lui Iosif Ivanovici, și el muzician de talie mondială, va avea loc în Sinagoga din Cetate, în memoria lui Dinu Lipatti.
Andrei Ivanovich s-a născut la București. Numele de familie Ivanovici a obținut o popularitate largă mulțumită străbunicului său Iosif Ivanovici, născut la Timișoara, are a compus cunoscutul vals „Valurile Dunării”.
Educația sa muzicală timpurie a început la vârstă de șase ani când a fost acceptat la liceul de muzică în București. Un an mai târziu, cu recomandarea celebrului pianist român Valentin Gheorghiu, Andrei a plecat în URSS, unde a învățat la Conservatorul din Leningrad (Sankt Petersburg). Din acest moment, viața lui a fost strâns legată de Rusia.
Andrei Ivanovici și-a desăvârșit măiestria la Academia de Muzică din Moscova și la cea din Karlsruhe. În anii de studii, a primit multe premii la concursuri naționale și internaționale de pian pentru tineret. Andrei Ivanovici a lansat 15 CD-uri de muzică de Mozart, Debussy, Mussorgsky, Prokofiev, Shchedrin, Rachmaninov, Grieg și Chopin. Este Membru al Societății Chopin. Din anul 2015, el a intrat în Consiliul Societății Rachmaninov.
Andrei Ivanovich concertează și predă cursuri de pian în întreaga lume, ca un muzician-navetist ce unește toate meridianele. Dar este legat sufletește de Conservatorul din Shanghai (China), unde predă cursuri de măiestrie artistică.
Câteva din orchestrele cu care a cântat sunt: Orchestra Națională a Filarmonicii din Sankt Petersburg Orchestra Simfonică Academică (Rusia) Orchestra St. Petersburg, Orchestra Filarmonicii Baden-Baden, Orchestra Filarmonicii din Osaka etc.
Andrei Ivanovich a concertat în premieră în România, la Timișoara, în 2019. Pianistul a fost prezent atunci la decernarea titlului de Cetăţean de Onoare post mortem compozitorului Iosif Ivanovici.
Iosif Ivanovich și Timișoara
Iosif Ivanovici s-a născut în oraşul de pe Bega în anul 1845, în vremea când Timişoara făcea parte din Imperiul Habsburgic. În 1859, la 14 ani, Iosif Ivanovici a ajuns la Galaţi (în Principatul Moldovei), în trupa de copii a Regimentului 6 Infanterie.
În anul 1900, ajunge inspector general al muzicii militare din România şi se stabileşte la Bucureşti.
Cariera desfăşurată în ansamblurile militare i-a încurajat şi interesul pentru compoziţie, Ivanovici abordând genuri diverse, de la muzică militară (marşuri, piese pentru fanfară) la muzică uşoară (dansuri, precum vals, cadril sau polcă).
“Valurile Dunării” a fost aleasă, din 116 compoziţii, pentru a fi imnul oficial al Expoziţiei Universale de la Paris din 1889, aceeaşi expoziţie care a marcat şi inaugurarea celebrului Turn Eiffel.
Alegerea valsului „Valurile Dunării” să reprezinte Expoziţia Mondială de la Paris a făcut ca acestă să devină imediat cunoscut în întreaga lume, în mod special în Europa unde a devenit atât de celebru, încât începuse adesea să fie atribuit în mod eronat lui Johann Strauss-fiul, un exponent al acelei perioade şi cel care compusese un alt vals celebru – „Dunărea albastră”.
„Valurile Dunării” a apărut în sute de aranjamente orchestrale şi de interpretare. În România îl găsim în interpretarea Corinei Chiriac sau a Ioanei Radu. Soprana coreeană Yun Sim-deok a transformat valsul într-o poveste tristă, „Imnul morţii”.
Datorită funcţiilor deţinute în armată, Iosif Ivanovici intră în contact şi cu Casa Regală a României, scriind câteva lucrări pentru Palat, precum “Farmecul Peleşului”, “Carmen Sylva”, “Balul Reginei”, “Carol Marş”, “Les adores” sau “Souvenir de Sinaia”.
Iosif Ivanovici avea să moară în 1902, la Bucureşti. A lăsat moştenire lumii întregi peste 350 de compoziţii muzicale valoroase.