Un studiu realizat timp de 13 ani, la Timişoara, arată câte femei cu cancer de sân dezvoltă o nouă tumoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cancer doliu moarte tragedie

Un studiu realizat pe parcursul a 13 ani la Centrul Oncologic OncoHelp din Timişoara arată că 4 la sută dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie.

Medicii spun că dintre cele 721 de paciente, aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă postterapeutică.

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25 la sută dintre paciente au fost în această situaţie. Alte 21 la sută dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la sută au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer. La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare şi al celei secundare a fost mai mic de un an, şi asta indiferent de tratamentele anteriore urmate pentru cancerul de sân. Şi vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog - Şef Secţie Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociaţia OncoHelp.

Descoperirea legată de femeile din mediul urban

Autorii studiului de la Timişoara au remarcat că peste 80 la sută dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun că este nevoie de o supraveghere continuă activă şi după diagnosticul celei de a doua neoplazii, şi asta pentru a creşte rata supravieţuirii la pacientele cu cancer de sân.

„Este binecunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar. Şi în cazul unei tumori  mamare deja diagnosticate, investigaţiile permanente de urmărire postterapeutică, atât clinice, cât şi imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar şi a unei posibile alte neoplazii primare. Este însă foarte important să avem acces şi să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienţii diagnosticaţi cu mai multe neoplazii primare”, a mai adăugat dr. Oprea.

Potrivit medicului, prin această metodă se va putea identifica predispoziţia genetică pentru aceste boli, iar în situaţia cancerelor ereditare vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management şi supraveghere atât a pacienţilor, cât şi a descendenţilor acestora.

Medicii de la OncoHelp mai arată că studiul realizat la Timişoara a fost publicat recent într-o revistă internaţională de specialitate şi va fi prezentat la conferinţa mondială a Asociaţiei Multinaţionale pentru Asistenţă Suportivă în Cancer ce va avea loc în iunie 2022 la Toronto. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supravieţuire este de peste 98 la sută, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce este endometrioza, boala care „nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“. A fost lansat un ghid dedicat miilor de femei din România afectate de boală

Sute de mii de românce suferă de o boală nemiloasă pe care autorităţile o ignoră: „Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite