Turism „underground” în vestul țării: călătorii printre castele, conace și situri industriale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul prinţesei Elisabeta de la Banloc ar putea fi inclus într-un sejur. Foto: Remus Runcan
Castelul prinţesei Elisabeta de la Banloc ar putea fi inclus într-un sejur. Foto: Remus Runcan

Asociaţia Ariergarda a lansat o nouă modă în turism: călătoriile industriale şi cele la castele şi conace. Un grup de oameni de cultură din Timişoara au iniţiat un nou concept în domeniul turistic: excursiile underground.

Călătorii au ocazia să viziteze castele şi conace mai mult sau mai puțin părăsite. Pentru 130 de lei, cei interesaţi pot face o călătorie de 260 de kilometri, pentru a vedea cum se trăia pe picior mare pe vremuri, dar şi destinul trist de care au avut parte unele castelele şi conace, acum părăsite şi lăsate în paragină. „Aceste genuri de excursii trebuie cultivate. Nu e ca şi când te duci la mare, unde scoţi tariful de cazare şi mâncare. E mai dificil. Pentru o excursie am avut nevoie de cinci luni pentru a aduna un grup pentru un autocar”, a declarat Ioan Gropşian, unul din cei care se ocupă de proiect.



GALERIE FOTO

Călătorii surprinzătoare

Radna

Una din traseele existente deja cuprinde patru castele: Castelul Misici din Lipova, care i-a aparţinut lui Sever Bocu şi unde există astăzi un muzeu, Castelul Victorian din Otvoş, Castelul Teleki de la Căpâlnaş şi Conacul din Bulci al familiei Mocioni. Itinerariul include Mănăstirea fraciscană „Sânta Maria” Radna şi Cetatea Şoimoş. „Este o călătorie în care descoperi mereu lucruri senzaţionale, găseşti surprize la tot pasul. Avem cu ce ne lăuda. Călătoria are o formă romantică, presărat, de câteva evenimente artistice. Ultima dată a fost un recital de jazz susţinut de Liviu Butoi, dar şi momente poetice oferite de Tudor Creţu. În preţ a intrat şi o masă, dar şi ghizi competenţi”, a spus Ioan Gropşian.

Trasee industriale

Pe 26 februarie, la Universitatea de Vest va avea loc prezentarea următoarei excursii care este planificată în această primăvară. Aceasta face parte din categoria turismului industrial şi cuprinde drumul feroviar Oraviţa-Anina, se va coborî pe clisura Dunării, unde se va afla atât istoria drumului de pe malul românesc, cât şi a celui de pe malul sârbesc, realizat de armata romană. „Se vor vizita şi alte situri industriale, cum ar fi fosta fabrică de parafină şi uleuri din Oraviţa. Avem identificate un număr de 100 de locuri când vine vorba de acest gen de turism în Banat. Sperăm să adunăm oameni interesaţi”, a mai declarat Gropşian.

Aceste genuri de excursii trebuie cultivate. Nu e ca şi când te duci la mare, unde scoţi tariful de cazare şi mâncare.
Ioan Gropşian, organizator

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite