Timişoara: Lucian Parvulescu, prietenul cel mai bun al racilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul preparator universitar, preşedinte al organizaţiei BioTeam Timişoara, este realizatorul primei baze de date online cu speciile de crustacee din România.

Profil
Născut - 11 mai 1975, în Reşiţa
Educaţie - Facultatea de Chimie - Biologie – Geografie, Universitatea de Vest Timişoara
Experienţă - Asistent medical, consultant expert crustacee, preparator universitar
Familie - Necăsătorit



A început ca asistent medical la un dispensar în comuna Vermeş, după ce a terminat Liceul Sanitar din Arad. A venit la Timişoara ca student. Avea un scop precis. Să studieze biologia şi zoologia de care este pasionat încă de mic. Îşi aduce aminte că prima lui iubire au fost  păsările. Alerga prin păduri ca să le găsească, să le vadă, să le asculte.

În copilărie citea basme şi cărţi de specialitate despre păsări.  ,,Era un atlas ornitologic mic, de Dimitrie Radu. Îl ştiam pe de rost. Nu am avut niciodată binoclu sau aparat de fotografiat, aşa că am învăţat totul pe baza observaţiilor”, şi-a amintit Lucian. Toate astea pentru ca, la ora actuală, să poată recunoaşte o pasăre doar după tril, fără să o vadă. ,,Acesta a fost avantajul meu”, a spus Lucian, mândru de copilăria lui.

Studiază crustaceele

Acum este preparator universitar. Predă zoologia nevertebratelor la Universitatea de Vest din Timişoara. Studiază crustaceele şi spune că sunt a doua iubire a lui. ,,Păsările rămân prima mea iubire. Asta nu se uită niciodată, dar a doua iubire e mai mare”, a spus Lucian, cu zâmbetul pe buze.

După ce a intrat la facultate, s-a oferit voluntar la diferite parcuri naturale şi naţionale, unde a învăţat lucruri noi despre crustacee. S-a specializat în studiul racilor. ,,Aşa a fost conjunctura. Sunt destul de mulţi specialişti în păsări în România. Deşi mi-ar fi plăcut să studiez în continuare păsările, nu a fost să fie”, a mărturisit Lucian.

Proiecte peste proiecte

A fost recomandat de biologul Parcului Naţional Retezat ca specialist în crustacee pentru un proiect al Reţelei Natura 2000. Acesta a fost momentul în care şi-a dat seama că se poate trăi mult mai bine din meseria de cercetător decât ar fi crezut.  A început să inventarieze specii de raci de interes comunitar. Când a reuşit să adune mai multe informaţii despre majoritatea speciilor de raci din România, a făcut o bază de date foarte vastă, singura din ţară.

Viaţa lui Lucian se împarte acum între universitate, proiectele de cercetare personale şi BioTeam, ONG-ul pe care l-a înfiinţat. Este foarte atent cu munca lui şi toţi banii lui îi investeşte mereu în câte un proiect nou.

Momentan, lucrează în Munţii Aninei la proiectul tezei de doctorat, vis-a-vis de calitatea apelor şi influenţa poluării asupra crustaceelor. ,,Duc o luptă grea pentru pasiune. Dar nu mă plâng”, a spus Lucian.

Întrebări şi răspunsuri
Ce îi înveţi pe studenţii tăi?
Îi învăţ că trebuie să le placă ceea ce fac şi dacă nu le place, să renunţe, să nu-şi irosească tinereţea cu lucruri care le fac din obligaţie.
Ce faci când se termină anul şcolar?
Păi, plec prin ţară. Îmi iau rucsacul şi cortul şi plec în munţi să fac studii pe apele râurilor. Asta pentru teza mea de doctorat, dar şi alte proiecte pentru care trebuie să fac studii. E cam plină vacanţa mea.
Te simţi împlinit?
Da, am o viaţă fumoasă. Fac ce îmi place şi pot să şi trăiesc din pasiunea mea. Mi-ar mai trebui o soţie care să mă înţeleagă, ca să le am pe toate. Dar nu mă grăbesc.


ce-i place
Lui Lucian îi place fotografia. Face foarte multe fotografii cu animale, păsări, insecte şi chiar plante. Are albume cu mii de fotografii. Toate speciile de raci înscrise în baza de date creată de el sunt ilustrate cu fotografii.
ce nu-i place
Detestă munca făcută de mântuială şi oamenii care muncesc ,,doar ca să se afle în treabă”, a spus Lucian. Este foarte nemulţumit de felul în care merg lucrurile în România şi ar pleca în străinătate ca să-şi facă treaba cum trebuie, dar nu ar rămâne acolo.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite