„Timişoara la cutie“ se extinde. Cele mai frumoase palate din Piaţa Traian, jucării în format 3D FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Ştefania în realitate şi în format 3D FOTO Ş.Both
Palatul Ştefania în realitate şi în format 3D FOTO Ş.Both

Timişoara la cutie propune trei noi clădiri în format 3D: Palatul Neptun, Palatul Ştefania şi Palatul Mercur din cartierul Traian. La pachet vin şi cărţile poştale aferente.

La un an de la lansarea Timişoara la cutie - Cetate, una din cele mai faine proiecte timişorene din ultima perioadă, s-a lansat şi cutia de miniaturi destinată cartierului Fabric.  

GALERIE FOTO

Acesta cuprinde planşele a trei din cele mai frumoase clădiri din cartier - Palatul Neptun, Palatul Ştefania şi Palatul Mercur - din care se pot realiza miniaturile 3D, precum şi cărţile poştale aferente. 

Ideea e pe cât de simplă, pe atât de utilă, aparţine Elisabetei Varga-Piatek, care a văzut un asemenea proiect în Polonia, acolo unde a locuit câţiva ani.  
 

“Zona Traian trece printr-un proces de regenerare urbană, iar proiectul nostru îşi propune să sprijine acest demers, aducând în atenţie valoarea arhitecturală, istorică şi economică ce a stat la bazele dezvoltării acestui cartier şi o face într-un mod ludic, recreativ şi educativ, potrivit pentru toate vârstele. Ne dorim ca Fabricul să fie inclus în itinerarul turistic dar şi în agenda de petrecere a timpului liber a timişorenilor, iar acest lucru se va întâmpla doar prin promovare şi punerea în valoare a lucrurilor bune care au loc în cartier”, a declarat Elisabeta Varga-Piatek, iniţiatorul proiectului. 

Palatele istorice din zona Traian în miniatură

Timişoara la cutie oferă copiilor şansa de a cunoaşte mai bine oraşul Timişoara prin joacă, învăţând despre arhitectura şi istoria acestuia. 

“Ce grozav e dacă copiii noştri ar putea să se joace cu oraşul în care locuiesc. Să-l descoprere. Acest proiect oferă celor mici ocazia să descopere oraşul, să înveţe despre istoria şi arhitectura lui, iar adulţii să se reîndrăgostească de oraş, să-l privească cu ochi de turist”, a mai spus Elisabeta Varga. 

Asamblarea clădirilor este şi o preocupare distractivă. Este nevoie de o foarfecă, un liniar şi un lipici. Se urmăresc semnele de pe coală şi ordinea în care se pot lipi cel mai uşor elementele. 

Palatele istorice din zona Traian în miniatură


 

Desenele aparţin ilustratorului Dan Ungureanu. 

“Am ales cele trei clădiri, făcând cumva traseul dinspre centru spre Piaţa Traian. Palatul Neptul e poarta de intrare în cartier, am continuat cu splendida clădire Palatul Ştefania, să marcăm intrarea în piaţă şi nu puteam să punem pe listă şi Palatul Mercur, pentru că statuia din colţul clădirii a devenit cumva simbolul Pieţei Traian. Deşi sunt construite cam în aceaşi perioadă, ele diferă stilistic. Sper că cei mici şi adulţii se vor bucura de ele”, a spus Dan Ungureanu. 

Palatele istorice din zona Traian în miniatură


Promovarea unui cartier istoric  

Roxana Pătrulescu de la Tur de Arhitectură şi Birou Reabilitare Cartiere Istorice şi Monumente crede în regenerarea cartierului Traian, iar şi proiectul Timişoara la cutie vine să promoveze arhitectura din zonă. 

“Aş spune că o sursă esenţială a degradării contemporane a clădirilor istorice ale oraşului este însăşi uitarea identităţii fondatoare şi a istoriei acestora, cu care mulţi dintre locuitorii ultimelor patru-cinci decenii n-au reuşit, aparent, să stabilească o relaţie. Mă bucur că există astfel de iniţiative, cum este Timişoara la cutie şi alte proiecte cu rol de promovare şi conştientizare dezvoltate de membrii comunităţii timişorene prin care patrimoniul construit local este pus sub reflectoare, făcând astfel ca locuitorii oraşului şi proprietarii de astfel de imobile istorice să intre în contact cu poveştile acestora, să le înţeleagă valoarea, dar mai ales responsabilitatea pe care o au faţă de acestea” a declarat Roxana Pătrulescu. 

Palatele istorice din zona Traian în miniatură


 

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

„Timişoara la cutie“: o jucărie cât un pliant turistic. Idee născută în pandemia de coronavirus din Polonia 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite