Timișoara 2023 a oprit și în „stația” ICR Budapesta. Chitariștii Ilie Stepan și Horia Crișovan au făcut spectacol VIDEO

0
Publicat:

În periplul pe la Instituțiile Culturale Române din Europa, Timișoara 2023 a făcut o oprire și la ICR Budapesta. Ilie Stepan și Horia Crișovan au cântat în capitala Ungariei, iar expoziția fotografului Constantin Duma a deschis sezonul pentru comemorarea Revoluției din 1989. 

Ilie Stepan și Horia Crișovan la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both
Ilie Stepan și Horia Crișovan la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both

A venit rândul Institutului Cultural Român de la Budapesta să fie gazda unui eveniment marca Timișoara 2023. La sediul ICR de pe strada Izso, nu departe de stadionul Puskas Arena, a fost inaugurată expoziția fotografului Constantin Duma, cu imagini surprinse în Timișoara, în perioada Revoluției din decembrie 1989. Duma – cunoscut și ca ”Fotograful revoluției”, a făcut o selecție cu câteva din instantaneele sale preferate. Momentul a marcat și începutul evenimentelor de comemorare a Revoluției de la Timișoara, care încep la mijlocul lunii decembrie. 

La sfârșitul acestui an se încheie programul Timișoara -Capitala Culturală Europeană. Deși mulți au fost sceptici și nu tot timpul au fost evenimente la nivelul așteptărilor, știu cât efort au depus toți cei care au fost implicați. Iar până la urmă acest program a pus Timișoara pe harta europeană”, Ioana Anghel, directorul ICR Budapesta, care în 2021 a locuit la Timișoara, unde a făcut parte din echipe Asociației Timișoara 2021, condusă atunci de Simona Neuman. 

Eveniment la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both
Eveniment la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both

La eveniment a participat și Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Budapesta.

Expoziția și concertul ne-au adus aminte de ce s-a întâmplat la Timișoara în 1989, un moment important pe care nu trebuie să-l uităm nici noi, nici generațiile următoare. România au ieșit în stradă și au ales să lupte împotriva sistemului comunist și regimului Ceaușescu”, a declarat Gabriel Șopandă. 

Gabriel Șopandă, Iulia Anghel și Ovidiu Megan la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both
Gabriel Șopandă, Iulia Anghel și Ovidiu Megan la ICR Budapesta FOTO Ștefan Both

Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica, este și compozitorul piesei ”Timișoara”, apărută în efervescența evenimentelor din decembrie 89, care e și un imn al Timișoarei. 

Ilie Stepan și Horia Crișavan au pregătit un recital de chitară de 40 de minute, în care au cântat atât compoziții propri, cât și piese cunoscute la nivel mondial, de la Sting, Pink Floyd, Eagles până la Goran Bregovici.  

S-a vorbit frumos, s-a vorbit mult, dar noi vom spune ce avem de spus prin muzică. Vreau doar să spun că în decembrie 1989, de-o parte am fost noi, timișorenii, care ne-am ridicat pentru libertate, am folosit chitara ca un instrument al iubirii”, a spus Ilie Stepan.

În final, Stepan și Crișovan au pregătit o mică surpriză celor prezenți la ICR Budapesta; o piesă compusă de legendara formație maghiară Omega. Este vorba de hitul ”Gyongyhaju lany”. Iar în ajutorul celor doi chitariști a venit Tibi Gajdo, prezent în public. Este vorba de un muzician născut la Timișoara, care a făcut parte din prima formulă a trupei Cargo, și care, în 1986, a emigrat în Suedia, iar mai apoi s-a stabilit în Ungaria. 

Ne-am bucurat în calitate de timișoreni să fim la Budapesta, într-o lună importantă pentru Timișoara și Românie. E o lună în care celebrăm Ziua Națională dar Revoluția română, cea care ne-a permis să ajungem ca anul acesta să fim Capitala Culturală a Europei. Am venit la Budapesta cu două elemente importante din istoria Timișoarei. Aceste imagini care întruchipează momentele Revoluției, dar nu e întâmplătoare nici prezența maestrului Ilie Stepan, unul dintre revoluționarii Timișoarei, care a avut curajul să întrețină acel vibe al libertății încă nedobândită la nivel de țară, cântând din balconul Operei, în fața a zeci de mii de oameni, în 20 decembrie 1989”, a spus Ovidiu Megan, directorul Asociație Timișoara 2023. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite