Testamentul revoluţionarului Claudiu Iordache: „Securitatea domină scrierea falsă a unei istorii în care doar ea a avut un rol principal”
0În 15 februarie 2021, Claudiu Iordache a postat pe blogul său un text cu titlul „Ei au confiscat Revoluţia! Ei au confiscat Institutul Revoluţiei! Ei!”.
Claudiu Iordache, una dintre figurile-simbol ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989 de la Timişoara, a murit pe data de 20 noiembrie, la vârsta de 79 de ani. Iordache a fost, timp de 12 ani, director general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, din 2004 până în martie 2018, când a fost demis într-un mod controversat.
Acesta l-a acuzat atunci public pe Ion Iliescu că a pus la cale puciul, însă fostul preşedinte a spus că nici nu a participat la şedinţa respectivă, însă l-a delegat pe Răzvan Theodorescu şi că a fost doar informat că membrii colegiului IRRD l-ar fi demis pe Iordache pentru multiple deficiente in activitate.
În 15 februarie 2021, Claudiu Iordache a postat pe blogul său un text cu titlul „Ei au confiscat Revoluţia! Ei au confiscat Institutul Revoluţiei! Ei!”.
„În decembrie 2019 campania de defăimare a activităţilor Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 reuşea să ferece porţile unei instituţii cândva a statului român, confiscată în primăvara lui 2018 de către gruparea fostului preşedinte Ion Iliescu în folosul acestuia. Iată că un nou grup de intelectuali (ce a fost cândva pilonul de susţinere al fostului preşedinte securist Traian Băsescu) atacă ruinele de astăzi ale Institutului Revoluţiei, sub pretextul că timp de 12 ani: ”Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan şi neconvingător în aspecte esenţiale ale Revoluţiei”. Am anticipat acest moment (…) între timp, nu numai Revoluţia a fost pusă la index, ci şi Institutul dedicat ei! Pentru fostul Regim Institutul Revoluţiei a fost spinul care l-a împiedicat să tragă de timp şi să o uite! Suntem astăzi în faţa unui fapt împlinit! Au ucis Revoluţia! Revoluţia Română nu mai există! Securitatea domină scrierea falsă a unei istorii în care doar ea a avut un rol principal. Poporul doar a fost manipulat. Nu-i aşa? Nu el a făcut schimbarea, cu miile lui de victime, nu el l-a răsturnat pe Ceauşescu de la putere! Miile de informatori, în schimb, au infectat publicistica postdecembristă cu mistificările lor. Foşti mari securişti şi-au trimis lacheii să-i idea lovitura de graţie! Adevărul trebuia definitiv îngropat. Şi asta fac şi în zilele noastre cu biata noastră Revoluţie, la trei decenii de la Victoria ei! Greu de imaginat că josnicia poate să meargă atât de departe!”, a scris Claudiu Iordache.
Societatea Timişoara susţinea că în „deşi în virtutea probelor adunate, au confirmat în mod repetat existenţa teroriştilor de după 22 decembrie, lucrările IRRD au evitat cu asiduitate să-i identifice pe aceştia. Chiar dacă probele le dovedeau cu prisosinţă existenţa”.
Reprezentanţii Societăţii Timişoara adaugă că la 31 de ani de la momentul definitoriu al curajului său, poporul român a rămas cu tragica întrebare, devenită aproape retorică prin repetiţie, „Cine a tras în noi după 22?”.
„Sub conducerea mea, timp de 12 ani, Institutul Revoluţiei a cercetat istoria celor şapte zile ale Revoluţiei, editând zeci de lucrări ştiinţifice, susţinând o publicaţie dedicată care ajunsese la peste 70 de numere înainte de a fi desfiinţată la rândul ei. Mulţi dintre membrii săi cunosc adevărul, dar iată-i, spre ruşinea lor, semnând un astfel de manifest securistic! Oare cei care au semnat nu au cunoscut eforturile IRRD de a elimina cenzura ce apăsa atât de greu peste istoricul sacrificiilor din Decembrie? Generalul Dan Voinea, Brânduşa Armanca, Alin Teodorescu, membrii Societăţii Timişoara (o umbră a celei ce a fost pe parcursul anului 1990)? Ori, ca de obicei, ca de atâtea ori în istoria recentă, clienţii vechi ai conştiinţelor de vânzare s-au supus unui ordin superior? Oare preşedintele Klaus Werner Iohannis nu a cunoscut activitatea de cercetare a Institutului Revoluţiei, odată ce toate lucrările de cercetare editate de Institut au fost trimise Bibliotecii Prezidenţiale? Să nu fi deschis nici una dintre aceste lucrări? Nici el, nici vreunul dintre consilierii săi? Pare singura explicaţie posibilă pentru declaraţia pe care a făcut-o, anume că Institutul Revoluţiei <nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţat>”, a mai scris Iordache, care a promis că va publica pe parcursul acestui an extrase din arhivele Institutului cu privire la activitatea de cercetare ştiinţifică, “fie şi pentru a dovedi reaua credinţă a celor ce au semnat această scrisoare de recunoaştere a caracterului lor mercenar!”.
Vă mai recomandăm să citiţi:
A murit revoluţionarul Claudiu Iordache: „Şocul plecării sale este copleşitor”
Revoluţionarul Ion Marcu, condus pe ultimul drum. A intrat în istorie după negocierile cu premierul comunist Dăscălescu