Tavanul continuă să cadă la Maternitatea Odobescu. În interior e aparatură de milioane de euro. „În fiecare dimineață facem verificări”
0Un nou incident a avut loc luni dimineaţă în fosta clădire a Maternităţii Odobescu din Timişoara, unde în luna decembrie s-a prăbuşit un tavan, motiv pentru care activitatea medicală a fost oprită. Clădirea, care are peste 100 de ani, adăposteşte însă aparatură de milioane de euro.
![Un alt tavan s-a prăbuşit în fosta maternitate. Foto: captură video DIGI](https://cdn.adh.reperio.news/image-4/4c55f5ce-ca15-4587-a43b-b234f0b81c93/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Luni dimineaţă, personalul de la Spitalul Municipal a decoperit că în clădirea fostei maternităţi a mai căzut un tavan. Managerul unităţii medicale, Flavia Zară, spune că, în condiţiile în care pe pereţi curge apa şi clădirea se deteriorează pe ce zi ce trece, mutarea aparaturii medicale în valoare de milioane de euro este absolut necesară.
„În acea clădire nu mai erau desfășurate activități medicale, însă avem acolo aparatură ultraperformantă a Centrului CEBOR. Trebuie să găsim urgent un spațiu unde să mutăm acest centru, iar acum nu mai avem timp, trebuie să-l mutăm neapărat!”, a declarat Flavia Zară.
„În fiecare dimineață facem verificări. Astăzi, colega mea a constatat că tavanul s-a prăbușit din nou, în apropierea Centrului de Excelență pentru Boli Oculare Rare. Clădirea maternității avea mai multe secțiuni: o parte aparține primăriei și era în folosința noastră, o parte era închiriată de la o fundație, iar o altă parte era deținută de noi. Din păcate, zona în care se prăbușesc tavanele este cea aflată în proprietatea primăriei”, a explicat managerul Spitalului Municipal pentru RadioReşiţa.
Clădirea în care a funcţionat Maternitatea Odobescu are o vechime de peste 100 de ani şi se află într-o stare avansată de degradare. După incidentul de luni dimineaţă, echipele tehnice ale Spitalului Municipal din Timișoara și ale Primăriei Timișoara s-au deplasat la fața locului pentru a evalua pagubele și a lua măsuri care se impun.
Maternitatea a fost închisă în luna decembrie, atunci când s-a prăbuşit prima bucată de tavan, şi când primarul Dominic Fritz a promis că până la sfârşitul lunii ianuarie va găsi o soluţie pentru relocarea secţiilor, lucru care nu s-a întâmplat încă.
Acum trebuie găsită şi o soluţie pentru mutarea echipamentelor medicale din clădirea care se prăbuşeşte bucată cu bucată.
Potrivit managerului Spitalului Municipal, Flavia Zară, procesul este unul complex, pentru că nu se poate face decât cu ajutorul firmelor de la care au fost achiziţionate echipamentele foarte performante şi foarte scumpe, care necesită calibrare specializată.
„Singura soluție viabilă în acest moment este identificarea unui spațiu provizoriu pentru aparatura de ultimă generație utilizată în cadrul CEBOR”, a spus ea.