La o lună după ce un tavan de la Maternitatea Odobescu din Timişoara s-a prăbușit, nu s-a găsit nicio soluție pentru mutarea activității. Se anunță proteste
0La o lună de când e o bucata de tavan s-a prăbusit în baia din vecinătatea salii de naștere de la la Secţia Neonatologie, angajaţii de la Maternitatea Odobescu din Timişoara au anunţat un protest în data de 16 ianuarie, în speranța muntării activității într-o clădire sigură.

„Sindicatele Materna-Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania- Cartel Alfa, Sanitas, Promedica şi Solidaritatea Sanitara au depus la Primăria Municipiului Timişoara o notificare privind organizarea unui protest, în data de 16 ianuarie 2025, între orele 14:00-16:00, în scopul alocării unei clădiri pentru Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Protestul va avea loc la Primăria Municipiului Timişoara, cu punct de plecare Maternitatea Odobescu. La protest, vor participa angajaţi ai Maternităţii Odobescu”, au transmis reprezentanţii sindicatelor, notează Opinia Timisoarei.
Angajații maternității se tem pentru siguranța lor și a pacientelor, și cer găsirea unei soluții pentru mutarea activității.
„La începutul lunii decembrie 2024, după ce tavanul unui salon s-a prăbușit, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de obstetrică și neonatologie a fost declarată improprie pentru funcționare, cu încetarea activității medicale. Eforturile depuse pâna în acest moment de conducerea spitalului de a găsi o locație nouă pentru Maternitatea Odobescu au fost fără succes”
Între timp, la Maternitatea Bega, are aparţine de Spitalul Judeţean Timişoara, unde sunt preluate toate cazurile de obstetrică din judeţ şi din regiunea de vest, volumul de muncă s-a triplat, notează sursa citată.
Promisiunui neonorate
Incidentul de la Maternitatea Odobescu din Timișoara (o clădire în stare avansată de degradare, pentru care Primăria Timişoara plăteşte chirie la Fundaţia Caritatea) a avut loc la începutul lunii decembrie 2024.
Directorul Spitalului a solicitat Municipalității să aprobe transferul mamelor, bebelușilor și personalului medical în alte spații, în clădirea cu probleme, situată în vecinătatea Colegiului Național Bănățean, fiind 150 de paturi, potrivit presei locale.
Opt bebeluși din secție au fost transferați la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, însă 40 de mame au rămas în continuare în imobil, urmând ca, pe măsură ce se încheie perioada de spitalizare, să fie externate și trimise acasă.
Soluția de moment a fost ca urgențele de Neonatologie să fie direcționate din start la nouă Maternitate a Spitalului Județean Timișoara, urmând ca personalul medical să fie transferat în etape în cealaltă clădire a unității medicale unde funcționează Ginecologia.
Totodată, a fost solicitat ajutorul unor experți care să facă o evaluare a situației clădirii în care s-a prăbușit tavanul pentru a vedea ce intervenții trebuie făcute de urgență.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat că va oferi Maternității Odobescu fosta clădire în care a funcționat Maternitatea Bega, de pe stradă V. Babeș din Timișoara, însă nici acest lucru nu s-a concretizat, notează Opinia Timișoarei.
De asemenea, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat controale în toate spitalele din Timiș în privința rezistenței clădirilor în are acestea funcționează, însă nici rezultatele acestor controale nu au mai fost făcute publice