STUDIU DE CAZ Etnobotanicele care înspăimântă doctorii: autorităţile dorm, iar visele se transformă în coşmaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Grecu
Mihai Grecu

Proprietarii magazinelor scapă de puşcărie pentru că vând substanţele pe post de îngrăşăminte. Medicii de la Urgenţe spun că au mai multe cazuri de tineri în comă după ce au consumat etnobotanice decât pacienţi transformaţi în victime de droguri. Poliţia spune că are mâinile legate de legislaţie, în timp ce autorităţile simt nevoia unei dezbateri locale înainte de închiderea magazinelor de coşmaruri.

Etnobotanicele sunt mai rele decât droguri. O spun medicii din cele mai mari spitale din partea de Vest a ţării. Cadrele medicale au ajuns să ducă o luptă inegală, fără şanse de câştig la ora actuală, cu proprietarii de magazine de vise. Fără să aibă aparatură specială cu care să poate pune un diagnostic cât de cât clar asupra motivului din care pacienţii lor ajung în stare gravă pe patul de spital, cadrele medicale se aşteaptă la ce este mai rău. Şi autorităţile locale au început să analizeze problema celor care comercializează la sume modice, cât se poate de legal, substanţe etnobotanice, dar până acum nu a fost luată nicio măsură.

Cum îţi vând coşmaruri magazinele de vise

Magazinele de vise vor fi închise

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE CU MAGAZINELE DE VISE ŞI DOCTORII CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA LOR

„Avem mai multe cazuri de copii căzuţi în stradă sau care sunt aduşi la un pas de comă în spital decât cazuri de tineri cărora li s-a făcut rău în urma consumului de droguri uşoare. Etnobotanicele pot produce foarte mult rău, iar trist este că până la această oră nu există studii de specialitate asupra lor. Eu ca şi doctor încă nu ştiu care este cel mai bun tratament. În plus, nu avem o aparatură care să ne spună exact ce substanţe există în aceste produse. Lucrurile urmează să devină tot mai grave. Trist este că există semnale că aceşti consumatori încep să dezvolte o dependenţă pentru aceste substanţe", a spus Mihai Grecu, şeful Camerei de Gardă a Spitalului Judeţean Timiş.



Părerea şefului Urgenţelor este confirmată şi de Mihai Gafencu, preşedintele "Salvaţi Copiii" - filiala Timiş, care este şi medic la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara. "Sunt multe cazuri, în medie unul pe săptămână. Uneori vin doi, trei, alteori nu e niciun caz. Sunt multe în raport cu ce a fost până acum. Îngrijorător este fenomenul şi îngrijorător este că aceste magazine sunt în buricul târgului", a spus Mihai Gafencu.

La ora actuală, În Timişoara există patru magazine de etnobotanice, iar în Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Bihor încă 25. „Noi nu putem interveni în aceste cazuri pentru că legislaţia ne împiedică. Toate magazinele funcţionează în deplină legalitate", a spus Marinela Hotico, purtătoare de cuvânt a Poliţiei Timiş.

Magazinele de vise nu par să poată fi oprite



Cadrele medicale se aşteaptă la o creştere a cazurilor de tineri care îşi pun în pericol viaţa chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. "Dacă anul trecut, de sărbători, aveam probleme cu tinerii care descoperau alcoolul şi beau cantităţi impresionante, după care ajungeau la noi în comă, acum cred că etnobotanicele vor fi capul de afiş. Trebuie făcut ceva cu acest pericol. Până acum autorităţile ne-au cerut opinia. Noi am spus răspicat că aceste substanţe trebuie interzise. Am vorbit degeaba, iar cazurile grave continuă să se producă zi de zi", a mai spus Mihai Grecu.

Magazinele de vise nu par să poată fi oprite

Medicii au făcut alianţă cu profesorii şi luptă împotriva magazinelor de vise

Poliţiştii au returnat 40 de kilograme de plante etnobotanice magazinelor de vise din Timişoara

Poliţiştii timişoreni au făcut degeaba peste 25 de controale în acest an în cele şapte magazinele de vise din Timişoara. Ei au confiscat aproximativ 40 de kilograme de plante vândute adolescenţilor dornici de senzaţii tari. Marfa a fost trimisă pentru expertiză la Bucureşti, la Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, din cadrul Poliţiei Române. În toate cazurile a reieşit în urma analizelor că substanţele confiscate nu sunt interzise. Marfa a fost returnată proprietarilor, adică magazinelor de unde a fost confiscată.

Şi inspectorii şcolari au discutat cu reprezentanţii municipalităţii problema din ce în ce mai amplă a magazinelor care vând produse etnobotanice. „Sunt foarte multe magazine în apropierea unităţilor şcolare, dar legea nu este în mâinile noastre", a spus Francisc Halasz, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

O posibila rezolvare a problemei va fi găsită săptămâna viitoare la Primăria Municipiului Timişoara, unde în sala de consiliu urmează să aibă loc o dezbatere publică pe tema magazinelor de vise.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite