Șofer condamnat cu executare, declarat nevinovat în apel. Explicația răsturnării de situație

0
Publicat:

Un bărbat din județul Caraș-Severin, condamnat de Judecătoria Oravița la 18 luni de închisoare cu executare pentru că a condus băut, fiind recidivist, a fost declarat nevinovat în apelul de la Curtea de Apel Timișoara. Judecătorii au decis că nu se poate demonstra că șoferul a condus băut.

Șoferul a fost judecat pentru că a condus sub influența alcoolului FOTO Arhivă
Șoferul a fost judecat pentru că a condus sub influența alcoolului FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat în 19 octombrie 2023 sentința finală într-un dosar în care un bărbat din județul Caraș-Severin a fost condamnat în primă instanță la 18 luni de închisosare cu executare.

Potrivit rechizitoriului, bărbatul a fost trimis în judecată cu acuzația că în data de 11.11.2018, în jurul orei 21.45, pe D.J. 573A, în localitatea Rusova Nouă, a condus o mașină Fiat Punto având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr/l. alcool pur în sânge, respectiv 1,20 gr %o alcool în sânge la prima probă prelevată şi 1,10 gr. %o alcool în sânge la cea de-a doua probă prelevată.

Ancheta a scos la iveală că în ziua evenimentului bărbatul a fost chemat să cânte la un botez. La plecarea de la eveniment, la aproximativ 800 metri de la ieşirea din această localitate a oprit mașina pentru că a rămas fără benzină.

La un moment dat, din sens opus venea un autobuz. Neavând loc să treacă, șoferul autobuzului a vrut să coboare, dar „în acel moment, lângă portiera sa a apărut un bărbat care, în timp ce ţinea în mână un pistol tip Airsoft, a început să strige la el şi să îi reproşeze că de ce nu are loc de maşina sa”.

„Ulterior, bărbatul respectiv s-a urcat la volanul maşinii cu volan pe partea dreaptă, a pornit motorul şi a mers în marşarier pentru a elibera drumul”, s-a mai arătat în rechizitoriu.

Șoferul de autobuz a reușit să treacă și a anunțat un echipaj al Poliției de Frontieră despre incident. Polițiștii de Frontieră au chemat un echipaj de Poliție, iar șoferul a fost testat, reieșind că a consumat alcool.

În urma procesului, bărbatul trimis în judecată, condamnat într-un alt dosar cu amânarea aplicării pedepsei pentru conducerea unei mașini neînmatriculate, a fost condamnat la 18 luni de închisoare.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara. Judecătorii de aici l-au declarat nevinovat pe șofer, constatând că nu sunt suficiente probe care să îi ateste vinovăția.

„Inculpatul şi martorii susţin că autoturismul era oprit în momentul venirii echipajului poliţiei de frontieră şi că ei au început să consume băuturi alcoolice după ce au rămas fără combustibil. În acelaşi timp, martorul a susţinut în cursul urmăririi penale că, după discuţia avută cu echipajul poliţiei de frontieră, şi-a continuat drumul şi a trecut pe lângă grupul persoanelor cu care era inculpatul, astfel că rezultă că autoturismul era oprit. Prin urmare, Curtea de Apel constată că nu există probe că agenţii poliţiei de frontieră l-ar fi depistat pe inculpat conducând autoturismul”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, publicată de rejust.ro.

Potrivit aceleiași sentințe, nici polițiștii veniți să îl testeze pe șofer nu l-au găsit conducând. „Nici agenţii de poliţiei ai Secţiei 8 Poliţie Rurală nu au constatat personal că inculpatul conducea autoturismul în momentul în care prezenta semnele consumului de alcool. Prin urmare, rămân a fi analizate declaraţiile şoferului autobuzului, care iniţial a susţinut că inculpatul ar fi mutat autoturismul pentru a putea trece pe lângă acesta”, se mai arată în sentința Curții de Apel Timișoara.

Judecătorii au arătat că inculpatul însuşi, în prezenţa avocatului ales, a recunoscut în declaraţia din 17.04.2019 că a mutat autoturismul în afara părţii carosabile pentru că autobuzul nu a avut loc să treacă pe lângă el. Prin urmare, se poate reţine că inculpatul a condus autoturismul în jurul orei 21.45, efectuând o manevră în marşarier. „Acest lucru nu este însă suficient pentru a atrage răspunderea penală a inculpatului, ci ar trebui stabilit că în momentul efectuării manevrei de mutare a autoturismului inculpatul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi gradul de alcoolemie avut”, au explicat judecătorii.

Cum nu s-a putut demonstra dacă șoferul a consumat alcool înainte sau după oprirea mașinii și ce alcoolemie a avut, judecătorii au dispus achitarea lui.

„În cauză planează dubiul asupra valorii alcoolemiei în momentul conducerii autoturismului şi asupra momentului în care inculpatul a consumat alcool, înainte sau după oprirea autoturismului. Acest dubiu profită inculpatului, instanţa de judecată neputând dispune o soluţie de condamnare câtă vreme nu s-a probat cu certitudine că îmbibaţia alcoolică avută de inculpat în momentul în care a fost văzut de martor (n.r. șoferul autobuzului) era de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi nici măcar dacă deja consumase alcool”, se mai arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite