Sfaturile medicilor pentru perioadele caniculare. „Românii pot adopta obiceiurile locuitorilor din Grecia, Spania sau Italia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem temperaturi crescute şi în România FOTO 123.fr
Avem temperaturi crescute şi în România FOTO 123.fr

Medicul timişorean Dan Crişan avertizează pacienţii vârsnici, cei care au probleme cardiace sau neurologice să aibă grijă în perioada de caniculă.

Perioada caniculară înseamnă de multe ori şi o activitate intensă pentru medicii ortopezi. Deşi sezonul zăpezii şi gheţuşurilor e departe, persoanele în vârstă se prezintă la clinică cu fracturi, contuzii şi probleme musculare. Problemele apar în cazul celor care leşină din cauza căldurii, explică medicul Dan Crişan.

„Ne interesează pe noi, ortopezii, efectul căldurii, pentru că avem foarte mulţi pacienţi vârsnici. Din cauza caniculei, ei pot să facă lipotimii, accidente vasculare celebrale, căderi de la aceaşi înălţime urmate de fracturi de membre, de coloană vertebrală şi aşa mai departe. Ei ajung în grija noastră, pe secţiile de Ortopedie”, a declarat Dan Crişan, pentru „Adevărul”.

Medicul are şi câteva recomandări pentru persoanele vârstnice, cât şi pentru cele care ştiu că au probleme medicale. 

„În afară de importanţa hidratării, vara se pot bea şi patru litri de apă, e bine să avem haine comode, largi, de culoare deschisă. Capul trebuie să fie acoperit”, a mai spus Dan Crişan. 

  

În perioada în care temperaturile sunt caniculare, putem adopta obiceiurile locuitorilor din zonele tropicale sau sudtropicale, unde „oamenii ies din casă pentru activităţle curente dimineaţa şi după-amiază, după ora cinci. Aşa cum se obişnuieşte prin Grecia, Italia şi Spania”, susţine Dan Crişan. 

Ce fac însă cei care au efectiv de lucru şi când temperaturile depăşesc 36 de grade Celsius?

„Unii suntem obligaţi să fim afară, să ne deplasăm, să muncim în aer liber, pe căldură. E foarte important să avem grijă cum folosim mijlocele de răcorire. Deşi este foarte cald, în această perioadă sunt frecvente afecţiunile respiratorii, durerea de gât sau gâtul roşu, cum este cunoscut popular, din cauza consumului de băuturi reci. Aerul condiţionat este un bun mijloc de răcorire, dar trebuie mare atenţie. Pacienţii vârsnici, cei care au probleme cardiace sau neurologice, trebuie să fie atenţi la expunerea intermitentă la aer condiţionat; intrarea sau ieşirea din maşină sau din încăpere. Pacienţii tineri se pot adapta la aceste şocuri, dar cei care se ştiu se sensibili, mare grijă”, a mai declarat Dan Crişan. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite