Scriitorul Pascal Bruckner se află la Timișoara. A dat startul anului universitar din Banat
0Scriitorul Pascal Bruckner a participat vineri, 29 septembrie 2023, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara. Seara, la ora 18.00, în Sala Teatrului Național, el va susține conferința cu titlul „Europa a iubit prea mult basmele”.

Vizita lui Pascal Bruckner la Timișoara a început joi, 28 septembrie 2023, când romancierul și eseistul francez a vizitat expoziția Brâncuși, de la Muzeul de Artă.
Vineri dimineața, 29 septembrie 2023, Bruckner a primit titlul de Doctor Honoris Causa a Universității de Vest. Apoi, Pascal Bruckner a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).
Evenimentul principal organizat de UVT va fi conferința susnținută de Pascal Bruckner, în sala Teatrulului Național din Timișoara, de la ora 18.00.
Cu experiență de profesor invitat la Universitatea din California, colaborator al unor publicații prestigioase precum Le Nouvel Observateur și Le Monde, Bruckner este cunoscut pentru analizele sale adânci asupra politicii, societății și culturii.
În conferința de la Timișoara, Pascal Bruckner va împărtăși gândurile și perspectivele sale fascinante în cadrul unei conferințe captivante cu titlul „Europa a iubit prea mult basmele”, un dialog care promite să provoace la reflecție și să inspire, la care va participa profesorul Vasile Popovici în calitate de moderator.
Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.
Cine este Pascal Bruckner
Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A început să se evidenţieze la mijlocul anilor 70 în cercul « noilor filosofi », alături de Bernard-Henri Levy. Este autorul romanelor Luni de fiere (1981) - adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, Hoţii de frumuseţe (1997) - premiul Renaudot, Căpcăunii anonimi (1998) şi Iubirea faţă de aproapele (2005). El a scris şi cărţi pentru tineri: "Palatul chelfănelii" şi "Păzea" (1986) şi "Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun" (2003).
Scriitor angajat, Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internaţionale. În ultima sa carte, "Fanatismul apocalipsei" (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie anul acesta la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Articole în Le Figaro
Din 1983 şi 1988, Pascal Bruckner a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva foametei. A fost semnatarul unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel. Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo.
În 1999 susţine intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, sprijină intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Monde şi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes.
Doi ani mai târziu, el critică în Le Figaro lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib. Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris. În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru Nouvel Observateur şi Le Monde.