„Școala Altfel”: oră de sport inedită, axată pe masaj și relaxarea elevilor la un liceu din Timișoara FOTO
0Ştefan Cojocnean, multiplu campion de sporturi extreme, a prezentat elevilor de la Liceul "Nikolaus Lenau" din Timișoara un program de mişcare şi relaxare unic în România.
Ştefan Cojocnean, multiplu campion de sporturi extreme, a prezentat elevilor de la Liceul „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, în cadrul programului „Școala Altfel”, un proiect de mişcare şi relaxare unic în România. Proiectul a fost dezvoltat de Cojocnean în timpul pandemiei de coronavirus, când copiii din Timişoara şi din judeţ erau nevoiţi să facă ore online, dar nu trebuia neglijat nici sportul.
Trainerul Ştefan Cojocnean a gândit un pachet de cinci terapii: exerciţii practice de mişcare pe scaun sau pe lângă scaun, streching, masaj, relaxare şi un moment motivaţional.
„Îmbinăm mişcarea pe scaun cu streching, relaxare, meloterapie, automasaj, exerciţiu de respiraţie, momentul motivaţional pe final. Sunt mai multe terapii care cresc starea de bine mentală, fizică și emoțională. Odată cu acestea se întăreşte şi sistemul imunitar. Am observat că la final toţi aveau o altă stare de spirit. Lucrăm și pe partea creșterii stimei de sine”, a spus Ştefan Cojocnean.
Programul durează 45 de minute și se lucrează la absolut toate grupele musculare principale: gât, braţ, umeri, spate, abdomen, talie, picioare, gambe.
Exerciţiile ghidate de respiraţie au scopul de a odihni şi de a reîncărca bateriile.
„Sunt peste o sută de exerciţii pe scaun, pentru toate grupele musculare. Evident că programul e structurat pe timp. De exemplu, în jumătate de oră avem nouă minute pe scaun, două minute de straching, două minute de relaxare, cinci minute de automasaj, un minut de motivaţional. Avem și partea de hidratare, de postorologie- adică cum să stai corect, partea de pregătire mental, trehnici de respirație. Unul din cele mai îndrăgite momente este cel legat de masaj. E pentru a te învăța cum să eliberezi acele endorfine pe care tu le ai. Oriunde poți face asta, iar starea pozitivă va crește. Asta și dorim”, a explicat Ştefan Cojocnean.
„Vreau să repetăm acest proiect”
La Liceul „Lenau” au participat la ședințele lui Ștefan Cojocnean 70 de elevi.
„Copiii au fost foarte încântați de proiectul care a avut loc la noi în școală. Proiectul a fost realizat împreună cu colegii mei profesori de sport, în care biologia și educația fizică și-au dat mâna. Ștefan Cojocnean a pregătit un joc, o metodă prin care copiii pot învăța să facă și singuri acasă aceste exerciții sportive pe scaun. Pentru că a fost o reușită, vreau să repetăm acest proiect. Cred că și alte școli ar putea să ia exemplu, pentru că aici au putut învăța și metode de relaxare care ajută corpul să se detesioneze”, a spus Adrian Balog, profesor de biologie la Liceul Nikolaus Lenau.
Proiectul a fost mai fost implementat înainte și la Liceul “Emanoil Ungureanu”, la Liceul Sportiv „Banatul”, la Școala Generală nr.12, cât și la două grădinițe din Timișoara.
Campion de sporturi extreme
Ştefan Cojocnean este certificat ca instructor sportiv de Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, este fost campion şi vicecampion al României la kick-box full contact și multiplu campion mondial la sporturi extreme. A adus în România 14 recorduri mondiale la sporturi extreme, printre care record mondial la jucat baschet pe rotile timp de 25 de ore, record mondial la lovit sacul de kickbox timp de 17 ore, alergare viteză 100 de metri pe picioroange moderne sau alegare viteză pe picioroange moderne sărind cu coarda.