FOTO Mişcare şi relaxare în timpul serviciului, cu un campion mondial de sporturi extreme. Soluţia pentru a face munca mai plăcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Stefan Cojocnean
FOTO Arhiva Stefan Cojocnean

Ştefan Cojocnean, multiplu campion mondial la sporturi extreme, a gândit un program de mişcare şi relaxare pentru companii, unic în România. Dacă nu aveţi timp să mergeţi la sala de sport, vine sala la voi.

GALERIE FOTO

De câte ori nu vi s-a întâmplat să spuneţi că nu aveţi timp să faceţi sport, că din cauza orelor de muncă nu ajungeţi să mai faceţi mişcare pentru sănătate? Ştefan Cojocnean din Timişoara, un multiplul campion la sporturi extreme, nu mai vrea să audă de aşa ceva. Aşa că s-a gândit să-i înveţe pe oameni să facă mişcare chiar la birou, de ce nu, chiar în timpul serviciului. Asta pentru că se poate face mişcare şi pe scaun. Mai exact, trainerul Ştefan Cojocnean a gândit un pachet de cinci terapii la locul de muncă: exerciţii practice de mişcare, pe scaun sau pe lângă scaun, streching, masaj, relaxare şi un moment motivaţional. 

„Noi venim cu acest program la locul de muncă. Mergem la birou şi lucrăm cu maxim 25 de persoane. Sunt destule exerciţii pe care le făceam la şcoală, la ora de educaţie fizică. Acestea pot fi făcute pe scaun. Lucrăm absolut toate grupele musculare principale. De la gât, braţ, spate, talie, picioare, gambe. Facem aceste exerciţii doar pentru a ne energiza. Exerciţiile ghidate de respiraţie au scopul de a ne odihni şi de a ne reîncărca bateriile. Este un program unic în România, pe care l-am realizat pentru firme şi companii”, a declarat Ştefan Cojocnean.  

Sport la birou


 

„Evident că şi şefii sunt mulţumiţi dacă au angajaţi în formă bună”

Programul de mişcare, streching şi relaxare la locul de muncă se poate face în ţinută obişnuită, de serviciu, practicanţii nu trebuie să aibă echipament de sport. Ştefan Cojocnean se deplasează personal la birourile companiilor, pentru a ţine şedinţele.

„Feedbackul este în proporţie de 99 la sută bun şi excepţional. Atunci când realizăm acest program, la final, le dăm un chestionar. Acolo putem să vedem rezultatul. Până la urmă noi ce urmărim? Să ne simţim bine şi să fim cât mai productivi la locul de muncă. Evident că şi şefii sunt mulţumiţi dacă au angajaţi în formă bună, mai implicaţi. Un IT-st obosit nu poate să fie creativ. Om om stresat nu poate creea. Noi venim cu această parte de energizare şi relaxare, care îi face pe oameni să se detaşeze. Automat creşte perfoamanţa individuală şi a companiei”, a mai spus Cojocnean. 

Sport la birou

Profesorul de la sala de sport No Limits spune că o şedinţă cu beneficii bune ar trebui să dureze între 15 şi 45 de minute.
 

„Tariful gândit de noi este 1 leu minutul pentru un participant. Între 15 şi 45 de minute. Unii spun că efectul unei sesiuni i-a ţinut două zile. Eu recomand să se facă o şedinţă sau două pe săptămână. Ideal ar fi să se facă mişcare în fiecare zi, pentru că până la urmă e o necesitate”, a mai spus Cojocnean.

Sport la birou

„Este important să fim activi, să facem sport dar să ne şi relaxăm”
 

Instructorul recomandă oamenilor să facă şi singuri exerciţiile, ba chiar să le repete şi acasă. „Mulţi lucrează în ziua de azi câte 12-15 ore pe zi. Ar fi bine ca măcar de acest program să se ţină. Nu e chiar aşa de simplu pe cum pare, de aceea e bine să fie condus programul de instructor. Evident că noi îi educăm pe oameni să facă sport, le spunem ce trebuie să facă, îi îndemnăm să facă şi singuri, acasă. Sunt elemente pe care le spunem să le facă acasă cu părinţii, cu copiii, cu cei din familie. Este important să fim activi, să facem sport dar să ne şi relaxăm. Relaxarea este un antitod perfect împotriva stresului”, a explicat Cojocnean. 

Sport la birou



Sunt peste o sută de exerciţii
 

L-am rugat pe Ştefan Cojocnean să ne ofere câteva exemple concrete ar putea să-I ajute pe cei care stau la birou.

„Exerciţiile încep cu gâtul, cu rotirea capului de la dreapta la stânga, apoi de la stânga la dreapta, aplecări în faţă şi în spate. Trecem la braţe, sunt obişnuitele rotiri şi forfecări. E important să se facă două seturi a câte opt repetări. Apoi, rotirea umerilor, încheieturilor, trunchiului. La picioare se pot face forfecări, întinderi pe plan vertical şi orizontal. Se fac exerciţii cu genunchii la piept. Apoi, sprijinind spătarul scaunului, se fac balansări în spate şi în faţă. Ce am spus acum este doar mică parte, pentru că sunt peste o sută de exerciţii”, a spus Ştefan Cojocnean.

Sport la birou

Relaxare şi refacere

Punctul forte al profesorului Cojocnean este relaxarea şi refacerea profundă. 

„Acest program ajută trupul, mintea şi spiritul. Am vorbit despre mişcare. Prin masaj şi automasaj se eliberează endorfine, începe relaxarea. Prin relaxare şi meditaţie, corpul se reface, se reechilibrează singur. Ne eliberăm de stres şi oboseală. E bine să devină o obişnuiţă. Făcând asta regulat, omul devine mai detaşat. Eu vin cu metoda de relaxare pe care am folosit-o de fiecare dată când am câştigat un recond mondial la sporturi extreme. 15 minute de relaxare profundă poate echivala cu opt ore de somn. În timpul relaxării, corpul se repară singur. Pentru relaxare este importantă respiraţia, trebuie să închidem ochii, iar totul se face pe fondul unei muzicii de relaxare. Gândurile ne pot zbura aiurea aşa că până se învaţă acest lucru e bine să fie ghidat de cineva”, a adăugat Ştefan Cojocnean. 

Sport la birou

Campion la sporturi extreme

Ştefan Cojocnean este certificat ca instructor sportiv de Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, este fost campion şi vicecampion al României la kick-box full contact. Este multiplu campion mondial la sporturi extreme. A adus în România 14 recorduri mondiale la sporturi extreme, printre care record mondial la jucat baschet pe rotile timp de 25 de ore, record mondial la lovit sacul de kickbox timp de 17 ore, alergare viteză 100 de metri pe picioroange moderne sau alegare viteză pe picioroange moderne sărind cu coarda.

Sport la birou
Sport la birou
Sport la birou
Sport la birou
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite