Video S-a stabilit programul binecuvântării Domului Catolic din Timișoara, după cele mai vaste restaurări din istorie VIDEO FOTO
0Episcopia Romano-Catolică de Timișoara anunțat programul celebrărilor liturgice prilejuite de binecuvântare a Catedralei restaurate – Domul din Piața Unirii, care va avea loc sâmbătă, la data 22 aprilie 2023. Sfânta Liturghie Pontificală va fi țin de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía.
În perioada 13-21 aprilie va avea loc zilnic o Adorație Euharistică în Dom, de la ora 18.00 la 19.00. În fiecare seară, o altă parohie din cele opt parohii ale orașului Timișoara, va organiza ora de Adorație. Pe 21 aprilie, tot la ora 18.00, va avea loc o adorație euharistică oficiată în comun - a tuturor parohiilor și credincioșilor, la nivel de oraș și dieceză.
Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 8.00 începe sosirea clerului, a pelerinilor, a oficialităților, a invitaților din țară și străinătate și a tuturor participanților.
La ora 10.00 începe Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.
Procesiunea solemnă formată din asistența liturgică, preoți, canonici și episcopi va pleca la ora 9.50 de la Palatul Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4). La celebrarea euharistică vor participa aproximativ douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate.
La Sfânta Liturghie vor participa și Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox român al Timișoarei și Prea Sfinția Sa Lukijan Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Timișoarei. La acest eveniment istoric vor fi prezenți și reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, reprezentanți ai autorităților statului, ai instituțiilor civile din țară și din străinătate, ai minorităților naționale.
Domul Sfântul Gheorghe, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lăcaș ridicat în perioada 1736-1774, va fi binecuvântat (resfințit) după cel mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa (2019-2023).
Lucrările au fost finanțate prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Valoarea totală a contractelor de lucrări este de aproape 16 milioane de lei, fonduri europene, iar în jur de 342.000 de lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.
De asemenea, o serie de alte aspecte ale proiectului au fost susținute de dieceză din fonduri proprii sau din donații și sprijin din țară și din străinătate. Proiectul a fost depus și implementat la inițiativa episcopului diecezan anterior, Excelența Sa Martin Roos, și a fost continuat și finalizat de succesorul său, Excelența Sa Josef Csaba Pál.
Cu acest prilej va fi binecuvântat în mod solemn un nou altar versus populum și va fi sfințit un nou amvon.
Pereții naosului vor fi unși cu ulei - Sfânta Chrismă - de către celebrantul principal în douăsprezece locuri, mai precis în cele doisprezece cruci de consacrare sau cruci ale apostolilor.
Cele douăsprezece lumânări corespunzătoare vor aprinse în mod solemn, în dreptul acestor cruci, tot cu această ocazie.
Cadrul muzical al întregii Liturghii pontificale va fi asigurat de trei coruri: corul Catedralei: Exultate, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret: Harmonia Christi, dirijat de Iustin Călin și Chorus et Capella Cathedralis, dirijat de Walter Kindl.
Duminică, 23 aprilie 2023, va avea loc o Sfântă Liturghie pontificală, în sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Catedralei și al Capitlului Catedralei – hramul sau sărbătoarea patronală a Catedralei - va fi celebrată la ora 11.00 de către episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și de distinșii oaspeți prezenți, în această duminică, în trei limbi.