Restaurarea Domului Romano-Catolic din Timișoara, pe final. Cum arată biserica după trei ani de şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica romano-catolică din Piața Unirii, construită în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774, este inclusă în circuitul turistic naţional şi internaţional al Capitalei Culturale Europene 2023.

Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara
Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara


Lucrările la Domul Romano-Catolic din Piața Unirii din Timișoara au început în ianuarie 2019, iar conform contractului trebuia finalizată la 1 iulie 2021. Termenele nu au fost însă respectate, iar recepția lucrărilor nu s-a făcut nici până acum.

Având în vedere întârzierile de până acum, Episcopia Romano-Catolică nu a anunțat încă o nouă dată pentru redeschiderea bisericii. Investiţia se ridică la aproape cinci milioane de euro, nerambursabilă, din fonduri europene, iar lucrările sunt acum pe final.

Restaurările din exteriorul, interiorul, acoperișul și subsolul Domului Romano Catolic au fost în mare terminate. Acum se mai fac doar anumite lucrări de finisare.

Obiectele de cult, statuile și picturile au fost restaurate în laboratoarele și au început să fie puse la locul lor. Au fost reabilitate componentele artistice din lemn și vitraliile.

În interiorul bisericii s-a refăcut pardoseala, care era degradată, s-au reparat scările din lemn, s-a curăţat şi restaurat tâmplăria, s-a înlocuit sistemul de încălzire a bisericii.

De asemenea, s-au reabilitat instalaţiile sanitare şi de apă și s-a înlocuit instalaţia electrică.

Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara
Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara

S-au realizat sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video.

Proiectul cuprinde și amenajarea zonei din jurul bisericii.

S-a restaurat și cripta şi pietrele tombale

Restaurarea a cuprins și cripta de la subsolul biserici. Puțină lume cunoaște acest loc deschis în trecut doar ocazional, la pelerinaje, pentru turiștii, cu acordul Episcopiei și cu un ghid desemnat de acesta, dar se cobora la importantele celebrări liturgice şi de Ziua Morţilor, pe 1 noiembrie.

Înainte de începerea lucrărilor, reprezentanții episcopiei au vorbit și despre repoziționarea mormintelor, care se face o dată la o sută de ani. Ultima dată acest lucru s-a făcut după Primul Război Mondial.

Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara
Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara

În catacombele de sub dom se află unele dintre cele mai vechi morminte din Timișoara. Intrarea în subteran se face pe o uşă aflată în spatele bisericii, dinspre strada Paul Chinezul.

Tunelul se află chiar sub altarul principal al Domului şi este în formă de cruce latină, iar mormintele sunt zidite.

Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara
Domul catolic restaurat FOTO Radio Timișoara

De-a lungul veacurilor aici au fost înmormântaţi episcopii, canonicii şi o serie întreagă de militari de rang înalt şi comandanţi ai cetăţii Timişoara.

Domul Romano-Catolic a fost construit în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774. Proiectul este realizat de Josef Emmanuel Fischer von Erlach.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite