S-a deschis "La Două Bufniţe", noua librărie independentă a Timişoarei. Un spaţiu pentru iubitorii de cărţi, cultură şi frumos, în Piaţa Unirii FOTO
0Librăria independentă “La Două Bufniţe” s-a deschis la Timişoara, în zona Pieţei Unirii. Vor avea loc o serie de evenimente în perioada următoare.
Piaţa Unirii, ca de altfel întreaga zonă Cetate, se dezvoltă pe zi ce trece după ce a devenit pietonală. Au apărut noi cafenele, restaurante, pub-uri, cicolaterii, gelaterii. Se va ajunge acolo încât să nu mai existe niciun spaţiu comercial liber la parterul caselor şi palatelor istorice. Deocamdată, loc mai este...
În acest sfârşit de săptămână s-a deschis, pe strada Matei Corvin, la doi paşi de Domul Romano-Catolic, o librărie. O librărie mai aparte. pentru că nu vorbim de o librărie-filială a unei mari edituri, ci de una independentă, care s-a născut din visele a două timişorence.
„La Două Bufniţe” este ambiţia a două tinere, iubitoare de literatură, cărţi, de cultură, de artă şi de frumos: Raluca Selejan şi Oana Doboşi-Potcoavă. Librăria a primit numele „La Două Bufniţe”, pe tipicul vechilor denumiri din Timişoara de altă dată.

Se vrea un loc în de întâlnire a celor care îndrăgesc lectura, un spaţiu cultural pentru timişoreni şi mediul artisic local, dar şi pentru turiştii care vizitează oraşul.
“Ne dorim ca librăria noastră să devină un loc al întâlnirilor şi discuţiilor pe teme culturale, ca prin oferta de carte să asigurăm vizibilitate şi titlurilor mai puţin mainstream, încurajând actul artistic. Credem că pe lângă responsabilitatea comercială, o librărie trebuie să ţină cont şi de responsabilitatea culturală pe care o are”, spune Oana Doboşi – Potcoavă.

Cele două timişorence sunt absolvente de „Litere”. Raluca are un master pe Managementul Resurselor Culturale, iar Oana a făcut un master în Franţa, în Politici editoriale.
Dar de ce “La Cele Două Bufniţe”?! “Prietenii ne spuneau mereu că suntem ca două bufniţe, pentru că obişnuiam să stăm şi să citim până noaptea târziu. Ne vedeau online pe Facebook şi se întrebau de ce nu dormim. Când am decis să deschidem o librărie, ne imaginam o reclamă din fier forjat. Iar ca logo arăta bine bufniţele. Cred că de aici a început. Sunt două bufniţe care stau şi citesc o carte. Ne-am gândit şi la povestea cu bufniţa imperială. Cu ocazia sărbătorii străzii Eugeniu de Savoya din 2009, la care am fost implicate ca voluntare, deasupra porţilor de pe stradă apărea o bufniţă. Era simbolul patrimoniului Timişoarei”, a spus Raluca Selejan.

Raluca Selejan şi Oana Doboşi-Potcoavă s-au implicat de-a lungul vremii în numeroase proiecte de voluntariat. Au început din anul întâi de facultate, în cadrul Asociaţiei Ariergarda. S-au specializat în proiecte culturale, în management cultural, au făcut parte şi din echipa Timişoara Capitala Culturală Europeană.

Cele două „bufniţe” au pregătit deschiderea cu o campanie de marketing încă din această vară, s-au prezentat şi la Salonul de Carte Bookfest de la Bucureşti, sunt implicate la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” şi în acţiunea Cititori pe Biciclete alături de Verde pentru Biciclete.
„Dincolo de latura comercială a unei librării, foarte importantă este şi educaţia pe care o oferă. Ne propunem să creştem o comunitate, să aducem oameni frumoşi în jurul cărţilor. Contează şi acest lucru, iar în timp cred că rentează să deschizi o librărie”, a afirmat Raluca Selejan.

Librăria a fost amenajată într-o clădire istorică. Este vorba de una dintre casele care au alcătuit fostul Palat al Canonicilor (patru clădiri cu fronton în Piaţa Unirii), care exista deja în anul 1758. Până la retrocedarea Palatului Episcopal, în aripa de pe strada Matei Corvin nr.2 a funcţionat Ordinariatul Bisericii Romano-Catolice.
Revenind la amenajarea librărie, o încăpere este rezervată bibliotecii copiilor, există un colţ pentru poveşti legate de Timişoara, un spaţiu pentru istorie, pentru literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă, cât şi un biblioraft pentru muzică. Mai există şi un colţişor cu produse realizate de micii producătorii de handmade locali.
„Va fi un loc unde se vor întâlni muzicieni, artişti, scriitori, vor fi discuţii. Timişoara are potenţial artistic, a avut mereu, de aceea am şi câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană”, a precizat Oana Doboşi-Potcoavă.

Librăria dispune şi de un spaţiu de cafenea. Dar şi cafeaua este specială aici. Este unicul loc din Timişoara unde se poate bea o cafea de la celebrul cafegiu al Bucureştiului, Gheorghe Florescu. Acesta şi-a deschis primul magazin de cafe gourmet din Capitală în 2010. Mentorul lui Gheorghe Florescu este armeanul Avedis Carabelaian, fost furnizor al Casei Regale a României.

În perioada 2 – 7 decembrie, librăria se va lansa printr-o campanie având sloganul “Săptămâna Bufniţelor”. La evenimentul de deschidere de vineri seara au fost invitaţi să susţină un mic recital Ilie Stepan, Horia Crişovan şi Doru Iosif.

Zilele următoare cuprind nu mai puţin de 11 evenimente şi 30 de invitaţi atât din Timişoara, cât şi din ţară: muzicieni, artişti, scriitori şi prieteni ai "bufniţelor" îi aşteaptă pe iubitorii de carte din Timişoara la evenimentele pregătite cu ocazia deschiderii.
Vedeţi mai jos program evenimentelor prilejuite de deschiderea librăriei "La Două Bufniţe".
