Român acuzat de trafic internațional de droguri, declarat nevinovat din cauza unui flagrant pripit

0
Publicat:

Tribunalul Arad a pronunțat o primă sentință în dosarul unui român acuzat de tentativă de trafic internațional de droguri, după ce s-a descoperit că într-un plic al cărui destinatar era s-au găsit 50 de pastille de ecstasy. Judecătorul l-a declarat nevinovat pe suspect, reclamând un flagrant pripit.

Tânărul acuzat de trafic internațional de droguri a fost achitat FOTO Arhivă
Tânărul acuzat de trafic internațional de droguri a fost achitat FOTO Arhivă

Un bărbat acuzat că a încercat să introducă în România 50 de pastile de ecstasy, folosind ca paravan o comandă pe AliExpres, a fost declarat nevinovat de Tribunalul Arad, sentința nefiind definitivă.

Ancheta în acest caz a fost deschisă în 1 octombrie 2019, când autoritățile germane au descoperit, pe Aeroportul din Frankfurt am Main, un plic în care se aflau 50 de pastile de ecstasy. Destinatar al plicului era un român, „Denis Xex” (pseudonim) din Oravița, județul Caraș-Severin. În urma cooperării dintre autoritățile române și germane, plicul a fost preluat de ofițerii antidrog români.

Sub acoperire

Un investigator sub acoperire a fost autorizat să îi livreze destinatarului plicul cu „leduri care îşi schimbă culoarea în funcţie de temperatura apei”, comandate pe AliExpres. Imediat după preluarea plicului, înainte ca destinatarul să îl desfacă, ofițerii antidrog au organizat flagrantul. Tânărul a admis că el este „Denis Xex”, folosind acest pseudonim pentru configurarea mai multor conturi online, dar nu are nicio legătură cu drogurile, fiind convins că „cineva i-a furat identitatea și s-a folosit de numele de utilizator pentru a-i face rău”.

Procurorii DIICOT au arătat că nu sunt de acord cu apărarea suspectului pentru că „dacă o altă persoană încearcă să se logheze de pe un alt sistem informatic cu același nume de utilizator, aplicația trimite automat un mesaj titularului contului pentru a confirma dacă el este cel care încearcă să se logheze cu numele de utilizator pe care la creat”.

„Prin urmare concluzionăm că singura persoană care putea și care a comandat cele 50 de comprimate este inculpatul”, au arătat procurorii DIICOT.

Ecstasy versus robineți

În susținerea acuzațiilor, DIICOT a mai arătat că în momentul în care a preluat plicul, observând volumul acestuia, suspectul „a realizat că în acest plic se află cele 50 de comprimate de ecstasy pe care le-a comandat, fiind imposibil ca în acesta să fie introduși doi robineți așa cum susține inculpatul”.

Judecătorul care a analizat cazul l-a declarat nevinovat pe „Denis Xex”, susținând că ofițerii antidrog s-au grăbit cu flagrantul, iar în aceste condiții nu s-a demonstrat că destinatarul plicului știa că în interior sunt droguri.

„Deşi operaţiunea de livrare supravegheată a coletului a fost atent planificată, cu respectarea tuturor normelor procedurale instituite de dispoziţiile legale, (…) modul în care organele de cercetare penală au procedat la punerea în executare a ordonanței din data de 26.05.2020 prin care s-a dispus autorizarea transportării şi predării plicului poştal, a fost defectuos şi pripit, lucrătorii din cadrul S.C.C.O. intervenind prematur, conduită de natură a genera un dubiu cu privire la împrejurarea dacă inculpatul cunoştea efectiv conţinutul plicului care îi era adresat”, se arată în sentința Tribunalului Arad.

Judecătorul a arătat că, după predarea plicului, anchetatorii ar fi trebuit să îi dea timp suspectului să deschidă plicul pentru a vedea dacă sesizează autoritățile după găsirea drogurilor.

Motivația judecătorului

„Inculpatul a susţinut că în momentul efectuării livrării supravegheate descrise anterior a avut reprezentarea că plicul primit conţinea acei capeţi de robineţi comandaţi şi nu a avut cunoştinţă despre existenţa unor substanţe stupefiante, droguri de mare risc, în coletul ce îi era adresat”, se mai arată în sentința Tirbunalului Arad, care nu este definitivă.

Judecătorul a explicat și motivele pentru care, în opinia sa, suspectul nu putea să își dea seama că în plicul primit de la „curier” sunt droguri, și nu „capeții de robinet” pe care i-a comandat.

„Procurorul de caz face o confuzie referitoare la comanda depusă pe site, nu era vorba de doi robineţi, care într-adevăr ar fi avut un volum semnificativ mai mare decât cele 50 de comprimate de extasy, ci de două feţe luminoase sau bandă led ce se aplică la terminaţia bateriei, acest aspect susţinut de apărare fiind confirmat de listingul comenzii (…) Oricum şi cele 50 de comprimate ar fi ocupat în plic un volum net superior unui înscris care este expediat în mod curent într-un astfel de ambalaj. A pretinde acum că inculpatul ar fi trebuit să deducă doar prin palpare conţinutul plicului, în condiţiile în care lucrătorii de poliţie intervin prematur şi îl interceptează înainte de a avea cel puţin posibilitatea de a-l deschide, apare în opinia instanţei ca fiind excesiv”, se mai arată în sentința Tribunalului Arad, care poate fi atacată cu apel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite