Reconstrucţie virtuală a Cetăţii Şoimoş, ridicată după atacul mongolilor în Regatul Ungar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Şoimoş (judeţul Arad) este considerată una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României. A fost construită în perioada 1272-1275, după atacul monglilor în Regatul Ungar.

Cetatea Şoimoş se află la o distanţă de 60 de kilometri de Timişoara şi 35 faţă de Arad. Este în apropierea graniţei dintre Banatul istoric şi Transilvania, pe partea stângă a Mureşului.

Cetatea a fost construită pe un deal, la 220 de metri altitudine, şi ar fi trebuit să dispară la sfârşitul secolului al 18-lea, însă datorită dificultăţii cu care se ajungea la ea, cât şi a relativei distanţe faţă de oraş, nu a putut fi distrus de mâna omului. Din secolului al 19-lea a intrat sub protecţia legii monumentelor. 
 

PANORAMA CETĂŢII ŞOIMOŞ

Istoricul Radu Oltean, autorul blogului art-historia.blogspot.ro, a reconstituit virtual cetatea Şoimoş. Cetatea a fost reconstituită peste fotografia ruinelor, pădurile de pe dealurile din împrejurimi au fost „tăiate”, iar cursul Mureşului a fost reconstituit precum era la finele veacului al 18-lea. Ilustraţia a fost publicată în cartea „Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România”, scrisă de Radu Olteanu. Cartea există în librării de la începutul lunii iulie.

image

„Într-o perioadă în care interesul pentru istorie şi pentru păstrarea şi salvarea patrimoniului istoric este din ce în ce mai scăzut, o asemenea carte reprezintă o gură de aer proaspăt. Cititorii vor afla mai multe despte contrucţiile de apărare ridicate de strămoşi, deseori cu eforturi supraomeneşti, într-o lume în care ideea de siguranţă lipsea aproape cu desăvârşire”, susţine Radu Olteanu.

image

Revenind la Cetatea Şomoş, aceasta este considerată una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României. A fost construită în perioada 1272-1275, după atacul monglilor în Regatul Ungar.  
 

În 1446 ajunge în mâinile lui Ioan de Hunedoara. Este perioada de aur a cetăţii. Se spune că cetatea a fost refăcută în acele vremuri de meşteri italieni, iar aspectul actual i se datorează de atunci. După moartea lui Ioan de Hunedoara, castelul ajunge la văduva marelui comandant, Elisabeta Szilagyi.

cetatea soimos

În 1551, Cetatea Şoimoş este ocupată de turci. După o scurtă perioadă de eliberare, de către principele transilvănean Bathory, în 1595, cetatea este cedată definitiv otomanilor de către principele Gabriel Bethlen. Rămâne la turci până la 26 mai 1688. A avut apoi doar întrebuinţare militară până la începutul secolului al 18-lea. A fost părăsită oficial în 1788 şi supusă demolărilor. 

  

Citiţi aici toată povestea cetăţii Şoimoş
 

Vă mai recomandăm

VIDEO Aşa arăta Cetatea Deva înainte de explozia magaziei cu praf de puşcă din anul 1849

VIDEO Cum arăta acum 700 de ani cetatea Golubăţ una din minunăţiile de la Cazanele Dunării 


FOTO Uluitoarea poveste a Cetăţii Şoimoş, construită între 1272-1275, la sfârşitul Dinastiei Arpadiene

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite