VIDEO Imagini aeriene uluitoare cu Charlottenburg, singurul sat rotund din România

0
0
Charlottenburg a fost întemeiat de colonişti germani FOTO Ştefan Both
Charlottenburg a fost întemeiat de colonişti germani FOTO Ştefan Both

Charlottenburg, sat aflat la 35 de kilometri de Timişoara, a fost construit acum 240 de ani de colonişti germani, sub forma unui cerc.

Siteul ghidvideoturistic.ro a realizat o inedită filmare aeriană din satul Charlottenburg, din judeţul Timiş. Imaginea şi montajul sunt semnate de Gabriel Giurgiu.
 
Charlottenburg  este singurul sat rotund din România (iniţial şi Şandra, tot în Timiş, a fost un sat rotund, însă construcţiile ulterioare au mărit localitatea), realizat de coloniştii germane în 1771. 
 

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg.
 

Charlottenburg (sau Şarlota), aflat la 35 dekilometri de Timişoara, are un diametrul interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. 

Renumitul geograf şi pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul „cel mai frumos sat din Ungaria din acea vrea.


De pitorescul satului a fost fascinat şi un pilot german, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care, atras de priveliştea aeriană, a aterizat cu avionul pe un ogor din apropiere.

Johann Caspar Steube scrie în martie 1779 în scrisoarea a treia din Timişoara: "... acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găseşte o fântâna acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se gaseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi şura. Apoi urmează grădina unde se găseşte plantata viţa de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta,şi nici cu un picior mai distantată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat - au aceasi distanţă una faţă de alta”.


Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Charlottenburg , jud.Timis - aerials from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Citeşte şi:

Povestea ultimului neamţ din satul rotund Charlottenburg GALERIE FOTO

Sărbătoare mare în satul Tirol: 200 de ani de la aşezarea coloniştilor austrieci în Banat GALERIE FOTO

Satul Lindenfeld, care nu mai are locuitori din 1998, renaşte din propria-i cenuşă GALERIE FOTO

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite