Raport oficial. Neregulile descoperite la clinica în care a fost tratat Petrică Mîţu Stoian înainte de a muri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrică Mîţu Stoian a murit după ce starea de sănătate i s-a agravat în timp ce era la Clinica Nera
Petrică Mîţu Stoian a murit după ce starea de sănătate i s-a agravat în timp ce era la Clinica Nera

Clinica Nera, de unde Petrică Mîţu Stoian a fost transferat la Spitalul Judeţean Reşiţa, unde a şi murit, a fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin cu suma de 80.000 de lei pentru mai multe nereguli găsite cu ocazia controlului declanşat în urma morţii artistului.

Potrivit DSP Caraş-Severin, Clinica Nera a fost supusă unui control al unei echipe formate din medici specialişti ai direcţiei şi inspectori sanitari.

„Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului şi verificarea condiţiilor acordării asistenţei medicale pentru pacient; îndeplinirea condiţiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condiţiilor de legalitate în practica medicală a medicilor şi personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile şi luarea măsurilor legale”, a explicat DSP Caraş-Severin.

Potrivit DSP, Clinica Nera deţine trei autorizaţii eliberate de DSP Caraş-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 şi o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020.

„Deşi Clinica Nera funcţionează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deţine atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătăţii, cinci asistenţi medicali, un medic primar de medicină de familie şi un medic cu specialitatea ORL, la ora şi data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenţi în unitate, deşi aceştia trebuia să se afle acolo, conform orarului afişat, între orele 13 şi 18. Trebuie menţionat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul şi consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online, iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Şedinţa durează 70 de minute, incluzând compresia şi decompresia”, a mai transmis DSP.

Potrivit raportului de control, în data de 5 noiembrie 2021, Petrică Mîţu Stoian a fost admis pentru tratament de recuperare post Covid-19 şi a fost cazat într-una din clădirile învecinate, aparţinând SC Nera Clean Services SRL.

„Evaluarea şi admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacţiunile dintre pacientul Petru Mîţu şi dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. De asemenea, nu s-a putut identifica dacă şi ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidenţiază modificări ale celor două arii pulmonare”, a mai transmis DSP Caraş-Severin.

Potrivit raportului întocmit de DSP Caraş-Severin, SC Clinica Nera SRL şi Nera Clean Services SRL funcţionează ca şi cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienţii sunt internaţi, iar Centrul de medicină hiperbară nu deţine nici structura şi nici personalul necesar. „Supravegherea pacienţilor încetează, astfel, după şedinţele de terapie hiperbară, eventualele complicaţii sau urgenţe fiind lăsate pe seama Serviciului Judeţean de Ambulanţă/SMURD”, se mai arată în raport.

Inspectorii DSP au mai arătat că în documentele instituţiei au regăsit sintagma „spitalizare”, „ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizaţiei sanitare deţinute”.

„În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanţă inscripţionate cu sigla Fundaţiei Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relaţii ale medicilor din clinică, aceştia nu practică acolo medicina de urgenţă. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. Grupurile sanitare, lenjeria şi cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate şi dezinfectate cu o firmă de specialitate.

Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fişe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă şi nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislaţiei în vigoare. În plus, aşa cum s-a văzut deja, Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizaţia sanitară de funcţionare”, a mai transmis DSP, care a amendat Clinica Nera cu 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unităţii a protocoalelor şi procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia sanitară de funcţionare şi 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite