Principele Nicolae al României, mesaj pentru tinerii din Timişoara: “Dacă aveţi o provocare, nu ezitaţi să o acceptaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Vest din Timişoara a început un program educaţional complementar unic în România, EDU for Life. Programul cu o durată de trei ani a fost lansat de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae.

EDU for Life este un sistem extracurricular şi non-formal care ajută viitorii absolvenţi să îşi dezvolte abilităţile personale şi, totodată, să se evidenţieze în faţa viitorilor angajatori. Acest program oferă studenţilor posibilitatea de a învăţa cum să-şi transforme cunoştinţele dobândite în cadrul cursurilor, în cunoştinţe aplicabile în orice situaţie profesională.

“Faţă de cursurile şi seminariile regulate, viitorii absolvenţi vor participa la diferite ateliere de lucru, vor fi parte din diferite cluburi şi societăţi studenţeşti, vor dobândi competenţe în domeniul limbilor străine, vor dobândi competenţe de organizare şi vor deveni ambasadori ai proiectului sau mentori pentru alţi viitori absolvenţi”, a explicat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest.

Tinerii îşi dezvoltă caracterul

Programul a fost creat pe o perioadă de trei ani de zile, în primul an vor beneficia de el 500 de studenţi de la toate facultăţile Universităţii de Vest. Tinerii îşi vor dezvolta caracterul, în anul al doilea vor începe să se devolte profesional, iar în an treilea an, studenţii se vor familiariza cu cerinţele angajatorilor.



O componentă importantă a EDU for Life este The Duke of Edinburgh’s International Award, un program educaţional internaţional care joacă un rol vital în furnizarea de oportunităţi pentru tineri, în a le dezvolta abilităţile esenţiale de viaţă.

“Universitatea de Vest din Timişoara este prima universitate din România în care se implementează programul EDU for Life. Acest program nu este implementat la nicio universitate din Marea Britanie, este un pas important. Veţi găsi o nouă lume a provocărilor, iar la final vă veţi simţi mult mai puternici”, a spus Principele Nicolae, prezent la conferinţa de lansare a proiectului.

Experienţe de neuitat

Programul aduce împreună cunoştinţe noi, distracţia şi natura astfel încât fiecare tânăr să aibă parte de experienţe memorabile şi abilităţi de viaţă care să îi ajute în viitorul profesional şi personal.
The Duke of Edinburgh’s International Award România se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

“Programul îşi propune să aducă mai aproape studenţii UVT de piaţa muncii, să îi sprijine în dezvoltarea şi identificarea acelor aptitudini solicitate de către angajatori. Universitatea trebuie să însemne mai mult decât definiţia clasică a acesteia. Ea trebuie să ofere tinerilor acel plus de valoare care face diferenţa pe o piaţă tot mai competitive”, a mai spus. Marilen Pirtea.



Printre altele, parcurgerea etapelor EDUforLife va presupune: înţelegerea principiilor şi a paşilor ce trebuie parcurşi pentru a ajunge la excelenţă personală; dezvoltarea competenţelor verbale într-o limbă străină, a vocabularului, a clarităţii gândirii şi vorbirii; evaluarea inteligenţei emoţionale şi sociale; pregătirea pentru lumea corporate.

image
image

Principele Nicolae a urcat de şase ori Muntele Kenya

Principele Nicolae este unul dintre cei care au absolvit un asemenea program. Acesta a povestit tinerilor din Timişoara despre experienţa sa în cadrul acestui program, cum a urcat Muntele Kenya şi a făcut voluntariat într-un centru pentru copiii cu dizabilităţi.

“Am fost în Africa, moment în care am urcat pe Muntele Kenya. Mi-a fost frig, eram ud, murdar, uram pe oricine şi pe orice pentru că, după trei zile de mers, încă nu ajunsesem în vârful muntelui. Apoi, am urcat muntele de şase ori. De cinci ori în calitate de lider. De ce atât efort? Pentru a admira priveliştea impresionantă a răsăritului de soare deasupra norilor, cea mai minunată privelişte din viaţa mea. Această experienţă m-a ajutat să mă dezvolt din punct de vedere personal”, a povestit Principele Nicolae al României.

Alteţa Sa Regală le-a vorbit studenţilor şi despre cât de important este voluntariatul, dar şi despre ultima experienţă pe care a avut-o la un centru pentru copiii cu dizabilităţi.

“Această experienţă a fost o perioadă dificilă, care m-a marcat, nici nu pot descrie ce am simţit. În copilărie, eram reticent când vedeam pe stradă copii cu dizabilităţi intelectuale, cu sindrom Down pentru că nu aveam experienţa necesară să-i înţeleg. Dar acum am descoperit o lume în care aceşti copii oferă dragoste, inspiraţie. De ce am făcut asta? Veţi afla şi voi după ce veţi parcurge toate nivelurile programului. Dacă aveţi o provocare, nu ezitaţi să o acceptaţ. Dacă este ceva ce nu cunoaşteţi, cercetaţi şi cercetaţi, dacă începeţi ceva, duceţi la bun sfârşit indiferent care sunt piedicile”, a mai spus Principele Nicolae.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite