Primarul Timişoarei vrea să dea jos antenele de sârbi şi unguri, de pe acoperişuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antenele de pe clădiri trebuie să dispară
Antenele de pe clădiri trebuie să dispară

Nicolae Robu va încerca să cureţe oraşul de antenele cu care timişorenii au ţinut legăturile cu Occidentul, pe vremea comunismului.

Antenele cu care timişorenii prindeau posturile de televiziune din Serbia şi Ungaria, înainte de 1989, şi-au pierdut utilitatea, însă multe au rămas încă pe clădiri. Ele au fost lăsate mai mult din nostalgile, pentru că bănăţenii nu uită uşor că a fost singura lor legătură cu Occidentul.

Primarului Nicolae Robu nu îi plac antenele rămase pe blocuri şi case şi este decis să oblige proprietarii să le dea jos. 

“Este surprinzator că şi după 23 de ani de la Revoluţie, în Timişoara încă mai vedem pe clădiri antene TV pentru sârbi. Este ridicol, pentru că acestea sunt în zonă centrală, tocmai în Piaţa Victoriei. Poliţia Locală va face notificări proprietarilor clădirilor pe care sunt antene şi aceştia vor trebui să le dea jos”, a declarat Nicolae Robu.

Chiar dacă poate fi privit gestul lui Robu unul pe care nici măcar Ceauşescu nu a reuşit să-l facă, acum, antenele nu mai sunt folosite şi pe de asupra pot deveni periculoase. 

Amintirea antenelor

La mijlocul anilor 80, având în vedere că televiziunea naţională îşi reduse programul la două ore pe zi, timişorenii au găsit soluţia să nu rămână în ceaţă: toate blocurile din Timişoara erau pline de antene pentru a prinde postruile ungureşti şi sârbeşti.

Cei care aveau cunoştiinţe de electronică făceau bani frumoşi prin instalarea de antene pe coperişurile blocurilor, pe balcoane sau pe case. Nu tot timpul se puteau prinde bine posturile tv ale vecinilor. Dacă era vremea ploioasă sau furtună ecranele televizoarelor erau pline de “pureci”. Dar oamenii erau conectaţi la evenimentele importante de pe glob.

Antenele erau de multe feluri: cu patru, opt  sau 12 elemenţi din aluminiu, individuale sau comune...Unii aveau antena separată pentru unguri, alta pentru sârbi. Cu cât erau mai înalte, cu atât era mai bine. De multe ori trebuia să ieşi din casă să învârţi antena mai la stânga, mai la dreapta pentru o imagine cât mai curată.

Posturile maghiare M1 şi  M2, cele sârbeşti TV Belgrad 1 şi 2, TV Novi Sad sau 3 Kanal Belgrad au fost ferestre spre Occident, în timp ce Televiziunea Română emitea două ore pe zi, ode pentru Ceauşescu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite