Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara, despre suspendarea Hertei Müller: „Bănuiesc că ea nici nu ştia că e membră în filială“
0Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, a explicat pentru „Adevărul” cum a ajuns Herta Müller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, să fie membră fără ca ea să ştie.
Ştirea că Herta Müller a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România, pentru că nu şi-a plătit cotizaţia, confirmată de Nicolae Manolescu, preşedintele USR, a făcut înconjurul ţării. Puţini sunt cei care ştiu cum a ajuns Herta Müller membră în USR, filiala din Timişoara. Cornel Ungureanu, preşedintele filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, a explicat pentru „Adevărul” cum s-au întâmplat lucrurile.
„În Uniunea Scriitorilor este personalitatea care vrea să fie în Uniune, care e interesată şi vrea să participe la viaţa Uniunii Scriitorilor. Eu nu-mi amintesc vreun moment în care Herta Müller să fi dorit să participe la viaţa Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor. E un mare scriitor, care a vrut să se desprindă de orice întâmplare care ar fi definit-o într-un anume fel restrictiv. Herta Müller a fost propusă Doctor Honoris Causa a Universităţii, cetăţean de Onoare a Timişoarei, dar ea a refuzat...
Povestea cu suspendările, cu participările, sunt legate mai mult de fantezia unor colegi de ai mei, înainte de ’89 ei au participat la cenaclurile scriitorilor, s-a discutat mult despre primirea în Uniunea Scriitorilor a celor de la Aktionsgruppe Banat, Herta nu era în grup, dar se afla cu ei tot timpul, am fi vrut să-i primim, nu s-a putut. După 1989, un coleg de-al meu a făcut o listă a tinerilor scriitori şi s-a mers în virtutea inerţiei la Bucureşti. S-au declarat membri mulţi autori tineri. Mai departe, dacă cei plecaţi au vrut sau nu au vrut să fie membri, nu ştiu.
Dincolo de această întâlnire, la alegerile de la Uniunie nu au mai participat, nu au mai trecut pe la vreo filială a USR. Ştiu însă că Herta nu a vrut să fie legată în niciun fel de Timişoara”, a declarat Cornel Ungureanu.
"Herta Müller nu plătit niciodată o cotizaţie la USR, nici nu s-a pus problema"
Preşedintele USR Timişoara susţine că ar fi foarte bucuros dacă Herta Müller ar accepta un titlul de membru de onoare a Filialei Timişoara, dar pentru asta ar trebuie să existe un dialog cu scriitoarea care trăieşte la Berlin.
„Herta Müller nu plătit niciodată o cotizaţie la USR, nici nu s-a pus problema. Cum nu s-a pus problema implicării ei în viaţa Filialei. Bănuiesc că ea nici nu ştia că era membră în Uniunea Scriitorilor. A mai trecut prin Timişoara, dar nu a avut loc o întâlnire ca membru a filialei, ci ca om care s-a reîntâlnit cu nişte colegi de tinereţe”, a mai spus Ungureanu.
În schimb, Horst Samson, unul dintre scriitorii scriitor de prima linie a literaturii germane din România, şi el membru în fostul Aktionsgruppe Banat, a făcut, în 2017, o cerere de primire în Uniune. „I-am dat carnetul şi s-a implicat în ceea ce se numeşte viaţa Filialei scriitorilor. Dacă vrei să fii membru a Filialei Timişoara a USR, cu tot dragul. E o bucurie mare să ai un autor ca Horst Samson sau William Totok. E o bucurie şi o onoare să ai scriitori de anvergura asta, cu atât mai mult Herta Müller”, a continuat Ungureanu.
Primele zvonuri au apărut în 2013
Povestea cu suspendarea scriitorilor germani care nu şi-au plătit cotizaţiile nu este nouă. În 2013, un articol apărut în ziarul Banater Zeitung se scria despre suspendarea unor scriitori precum Herta Müller, Richard Wagner, Johann Lippet, William Totok, Horst Fassel, Werner Herbert Haupt şi Kristiane Kondrat.
„Nu ştiu ce s-a scris în Banater Zeitung, dar ştiu ce s-a discutat într-un consiliu a scriitorilor, că cine nu are plătit trei ani cotizaţia să fie suspendat. A fost un zvon foarte mare despre aceste suspendări de la Bucureşti, de la şedinţa respectivă. De acolo a plecat. La Timişoara nu am discutat absolut nimic despre suspendări. Dincolo de acea şedinţă de la Bucureşti, după care mari scriitori au fost suspendaţi, au dat declaraţii că au fost excluşi, a fost un mic scandal. Probabil că aşa s-a scris şi în Banater Zeitung despre suspendările de la Timişoara”, a mai declarat Cornel Ungureanu.
"Ne purtăm ca nişte bezmetici plini de ranchiuni nejustificate şi îi exilăm din nou pe scriitorii germani"
Brânduşa Armanca, jurnalistă şi scriitoare, fost director a studioului dinTimişoara a TVR, fost director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, a ridicat probmela Herta Müller la Adunarea generala de alegeri din Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din 12 aprilie 2018.
„Am ridicat o problemă care mi s-a părut de bun simt: Timişoara este singura filială cu un membru laureat al premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller. Totodată, scriitorii germani din fostul Aktionsgruppe Banat au făcut istorie şi rezistenţă prin cultură, plus că fac parte din mozaicul cultural, lingvistic, confesional de care Timişoara e aşa de mândră. Cercetaţi, urmăriţi de Securitate, unii făcând chiar puşcărie pentru poezie, au fost în cele din urma împinşi afară de Securitate şi sunt emigraţi în Germania.
Ei bine, toţi aceştia au fost exilaţi din nou prin suspendarea lor administrativă fiindcă nu şi-au plătit cotizaţiile. Am cerut conducerii nou alese a Filialei Timişoara, în prezenţa d-lui Manolescu şi a candidaţilor la conducerea centrală, să promită că vor reînnoda legătura cu aceşti scriitori, găsind o modalitate elegantă de a-i invita, de a-i reintegra pentru a onora excelenţa Hertei şi reuşitele celorlalţi.
Deîndată, secretarul filialei m-a bruftuluit public că nu ştiu de capul meu şi că statutul e sfânt. În pauză, i-au ţinut isonul câţiva scriitoraşi care m-au admonestat că doar n-o să face noi chetă pentru nemţi. Aşadar, nimeni nu a propus în mod serios vreo chetă, cum se declară acum, şi nici nu a luat nimeni legatura cu Herta acum, ceea ce e curat noroc, pentru că nu merita o asemenea umilinţă.
Am înţeles din această experienţă amară, că în loc să fim onoraţi să avem cu noi o laureată Nobel în Capitala Culturală Europeană, care a scris despre Banat şi despre Timişoara, ne purtăm ca nişte bezmetici plini de ranchiuni nejustificate şi îi exilăm din nou pe scriitorii germani. Presa n-a înteles mare lucru şi a difuzat că Herta n-a plătit cotizaţia, să îi fie ruşine aşadar, preluaind varianta meschină că Statutul (modificat repetat altminteri) e Dumnezeu şi gata. Sunt uimită şi îndurerată. În epoca marilor imposturi, am fi putut fi o excepţie”, a scris Brânduşa Armanca pe pagina ei de Facebook.