Povestea webcam-urilor din Timișoara: “Noi doar promovăm live imaginea orașului în lume”
0Dușan Baiski se luptă de cinci ani să ofere posibilitatea bănățenilor plecați din țară să revadă imagini pe viu din Timișoara. Din cele patru camere, momentan funcționează trei, cele de pe Rectorat, de la CCIAT și de la Sala Olimpia.
Ideea amplasării de camere video cu destinație strict turistică a avut-o, în 2006, Emil Banciu, un timișorean stabilit de mulți ani în Germania, care a rămas atât de îndrăgostit de orașul său natal. “M-a anunțat prin e-mail de această idee și m-a rugat să rezolv un loc unde să putem instala camera video, ceea ce însemna implicit o sursă de alimentare cu curent electric, sursă de Internet de viteză mare și o adresă IP”, a declarat Dușan Baiski, propietarul siteului dedicat istoriei și culturii bănățene, www.banaterra.eu și omul care se zbate de câțiva ani ca Timișoara să aibe camera web.
La sfârșitul anului 2006, o cameră profesională germană Mobotix a fost instalată pe un trepied în balconul Camerei de Comerț din Piața Victoriei, cu vedere spre Fântâna cu pești. “Dorința noastră era să marcăm prin acest fel intrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, și să oferim on-line imagini din Timișoara. Vestea s-a răspândit pe Internet ca fulgerul. Bucuria a fost mai cu seamă a celor plecați din România, care și-au putut lua porția de casă prin Internet”, a mai spus Baiski. Dat fiind că era o cameră împrumutată, acesta a trebuit returnată proprietarilor de drept.
GALERIE FOTO
“Am convins un sponsor să ne ajute să cumpărăm o cameră pe numele Asociației Proiectul Rastko România, un ONG pe care am înființat-o și îl conduc din 2005 tocmai în ideea de a promova cultura românească în țară și lume și alte culturi în limba română”, afirmă Dușan Baiski. Camera cumpărată a fost montată pe clădirea CCIAT. Mulți timișoreni își dădeau întâlnire virtuală cu cei dragi în aceea zonă. Chiar dacă nu le era chipul recunoscut din cauza distanței până la cameră, la ora stabilită făceau cu mâna către camera video.
A urmat o a doua cameră Mobotix, pe care a fost instalată pe clădirea Constructim din Piața Unirii, cu vedere spre Domul romano-catolic. A urmat cumpărarea celei de-a treia și a patra camera.
Probleme la Muzeul de Artă, Constructim și Primărie
Una din camere a fost instalată la Muzeul de Artă. Numai că aici au început problemele cu furnizorul de Internet. Se pare că o anumită persoană descărca uriașe cantități de date, ceea ce bloca la un moment dat sistemul, iar camera web nu reușea să-și mai găsească poarta de acces spre exterior, adică să facă vizibile imaginile live. Până la umă s-a găsit un alt loc, la Primăria Timișoara.
CLICK PENTRU WEB CAM LIVE DIN PIAŢA OPEREI
Camera a fost mutată la etajul trei al Primăriei, cu vedere spre Catedrala Mitropolitană. “Prin 2009, încep necazurile. Ca un făcut, se sparg caloriferele și la CCIAT și la Constructim, rețelele de Internet și, după caz, curent electric, fiind afectate, iar camerele Banaterra instalate la cele două adrese fiind scoase din uz. Partea și mai proastă este că a trebuit până la urmă să mutăm camera video chiar de la Primărie. Într-o bună zi ne-am trezit cu firele tăiate, fiindcă în birou se muta cineva care nu agreea firele în cauză”, a mai spus Baiski, care este și un cunoscut jurnalist și traducător în Banat.
Repusă în funcțiune, după repararea sistemului electric de la Constructim, camera din Piața Unirii a avut parte de o nouă problemă: ridicarea schelelor pentru refacerea fațadei clădirii. Obturată, camera nu arăta decât plasa de protecție pusă pe schele de către constructori.
“Socotit la bani mărunți, cele patru camere au costat aproape 5.000 de euro, bani cu care orice ONG ar fi trăit fericită ani de zile. Noi am preferat să cumpărăm cele patru camere pentru a promova atât Timișoara, cât și Banaterra – Enciclopedia Banatului”, afirmă Dușan Baiski.
O altă cameră a fost instalată la Sala de sport „Constantin Jude“, la Clubul Sportiv Florin Teodorescu, cu vedere spre Fântâna culturiștilor și CRAFT.
În 2011, camera de la Primărie a fost mutată la Institul Intercultural, în Piața Maria. Camera a funcționat doar câteva săptămâni. În clipa de față, nu funcționează.
CLICK PENTRU WEB CAM LIVE 2
Nebunie pe camera din Piața Operei
Camera instalată la Rectoratul Politehnicii este cea mai vizitată, în special cu prilejul evenimentelor din Piața Operei. “E minunat să vezi Timișoara în timp real fără să te coste nimic, nu-i așa? Din nefericire, bănățenii sunt mândri tocmai atunci când nu-i costă nimic. Se mândresc cu realizările altora”, a mai declarat Baiski.
Timișoara mai are o singură cameră video cu vedere spre Bastionul Theresia, care este montată de Consiliul Județean Timiș.
Camerele nu înregistrează
Camerele web ale Banaterrei sunt folosite și de numeroase instituții, precum poliția sau SRI, pentru supraveghere. “Am fost sunați ba de Poliția Comunitară, ba de cei implicați în accidente, în ideea să le oferim înregistrările video. Da, camerele noastre pot înregistra non stop ceea ce văd, fiind camere de supraveghere, dar pe noi nu ne interesează acest lucru. Noi nu înregistrăm. Noi doar promovăm live imaginea Timișoarei în lume. Mai trebuie reținut faptul că sunt astfel puse și reglate încât să nu se recunoască fețele oamenilor”, a mai spus Dușan Baiski. Ultimele întrebări despre înregistrări au venit după vandalizarea statuii Fecioarei Maria, din Piața Maria.



Să mai spunem că pe 13 noiembrie 2011, portalul www.banaterra.eu a împlinit cinci ani de la lansare. Proiectul este dezvoltat în opt limbi, cele mai dezvoltate sectoare lingvistice fiind: român, maghiar, german, sârb.