Povestea incredibilă a bateristului preferat al lui Johnny Răducanu: a ajuns restaurator al Muzeului Regal din Olanda, după ce a spălat WC-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Gondi, la tobe, în concert la The King's Pub
Eugen Gondi, la tobe, în concert la The King's Pub

Timișoreanul Gondi trăiește de 20 de ani în Olanda, însă a revenit în orașul natal pentru Gala Jazz-Blues “Bela Kamocsa”, care se ține între 12 şi 13 noiembrie, la Sala Capitol din Timișoara.

Eugen Gondi este fără îndoială unul din cei mai mari bateriști născuți în România. Despre el se spune că nu bate în tobe un anumit ritm, ci pur și simplu cântă. Timișoreanul Gondi trăiește de 20 de ani în Olanda, însă revine din când în când în orașul său natal. A mai fost acum trei ani, iar acum se află din nou acasă, la invitația lui Jonny Bota, cu care va cânta la Festivalul Jazz-Blues “Bela Kamocsa”, care va avea loc în acest week-end. Pe Eugen Gondi l-am întâlnit la concertul susținut în The King’s Pub, alături de Johnny Bota, Tony Kuhn și canadianul Dan Ionescu, revenit și el la Timișoara pentru a participa la acest festival.

Coleg de bancă cu Nicu Covaci

Despre viața lui Eugen Gondi se poate scrie o carte, astfel că o discuție de câteva minute în pauza concertului, poate fi luat doar ca aperitiv. Gondi s-a născut în 1947, la Timișoara, și a fost colegul de bancă al lui Nicu Covaci, la Liceul de Arte Plastice. În anii 60-70 a cântat jazz cu trioul Paul Weiner, dar are colaborări cu Phoenix, Mircea Florian, Marius Popp, Johnny Răducanu, cvintetul București, Aura Urziceau sau Radu Goldiș.

În anii 80 a revenit din București la Timișoara și a format trupa cu care va concerta și la Gala Jazz Blues, alături de Johnny Bota, Tony Kuhn și Dan Ionescu. “Această formație a fost band-ul preferat al lui Johnny Răducanu. Era o formulă inedită, în care aveam doi chitariști, iar soundul trupei era de asemenea ceva nou. Erau compozițiile noastre”, a spus Eugen Gondi, care a fost și profesor de percuție la Școala Populară de Artă, dar și artist plastic, el pictând și expunând în atelierul său.

A fost turnat la securitate de prieteni

Eugen Gondi a părăsit România imediat după Revoluție, afectat de veștile că mai toții prietenii lui au fost turnători la securitate, dar și după o mare dezamăgire în dragoste. “Imediat după Revoluție, în primele săptămâni, se puteau vedea dosarele de la securitate. Eu mi-am luat dosarul direct din dulapurile securității. A fost cumplit să aflu că mai toți prietenii mei mă turnau. M-am refugiat la Văliug, pentru că aveam nevoie de liniște să îmi revin. La revenirea în oraș mi-am găsit nevasta cu amantul în pat”, a mai spus artistul.

Actuala soție al lui Gondi, Henny Kremb, a venit în România după Revoluție, cu mai multe convoaie de ajutoare. Așa s-au și cunoscut, iar între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste, iar Eugen Gondi s-a mutat definitiv în Olanda

Restaurator la Rijksmuseum din Amsterdam

De 14 ani este restaurator de obiecte la Muzeul Regal Rijksmuseum din Amsterdam, cel mai mare muzeul din Olanda. “Am văzut un anunț pe teletext că muzeul angajează restauratori. Nevasta mea a râs, a zis, ce să caut eu acolo… Și acum restaurez obiecte la secția de istorie. Mă ocup de picturile pe obiecte, cum ar fi cele pe porțelan sau lemn. Nici eu nu credeam că voi ajunge aici, e muzeil muzeelor, dar viața te poartă pe drumuri nebănuite”, a mai decalarat Gondi, care mai are doi ani până la pensie.

Înainte să ajungă la muzeu, timișoreanul a fost premiat în Olanda pentru o lucrare de pictură, iar din banii obținiuți a putut să trăiască timp de trei ani. “Era echivalentul a 35.000 de euro. A fost un premiu barosan. Am putut să trăiesc trei ani fără să fac nimic. Dar banii s-au dus și a trebuit să îmi găsesc de lucru. Am spălat toalete și am făcut curat pe la bătrâni să câștig o pâine. Nu puteam să stau pe banii nevestei mele, care lucra ca soră șefă la un spital de urgență”, a povestit Eugen Gondi.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite