Povestea călugăriţelor care au grijă de un sat întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măicuţele încearcă să se ocupe de mai toate problemele cu care se întâlnesc sătenii din zonă. FOTO: Ştefan Both
Măicuţele încearcă să se ocupe de mai toate problemele cu care se întâlnesc sătenii din zonă. FOTO: Ştefan Both

Gerthrude, Eduardis şi Katherine se ocupă de educaţia, spiritualitatea şi problemele sociale ale sătenilor din Tirol, judeţul Caraş-Severin. Cele trei măicuţe au venit în Banat de la mănăstirea romano-catolică Wernberg, din Austria.

Casa măicuţelor a devenit, de-a lungul anilor, o a doua primărie pentru sătenii din satul Tirol, aflat în judeţul Caraş-Severin. Funcţionează ca o veritabilă instituţie care se ocupă şi rezolvă multe din problemele oamenilor de acolo.

„Am venit aici în 1993, iniţial eu şi sora Eduardis. Katherine a venit mai târziu. Noi suntem cetăţeni germani, dar provenim de la o mănăstire din Austria", a declarat sora Gerthrude, cea care are şi calitatea de şefă. Măicuţele de la mănăstirea austriacă fac parte dintr-un proiect misionar de ajutorare a copiilor din Africa, iar numeroase surori s-au mutat pe continentul negru.

Conducerea mănăstiri a descoperit însă că şi în România anilor 90, considerată o ţară săracă din Europa, existau probleme grave, copii bolnavi şi fără sprijin.

„Am descoperit foarte multă tristeţe când am ajuns aici. Oamenii erau fără speranţă. Toată lumea se plângea de ceva, dar nimeni nu îi ajuta. Erau persoane care nu aveau niciun orizont în viaţă", a povestit sora Eduardis.

Măicuţe Tirol

Au grijă de copii

Surorile şi-au împărţit rolurile în Tirolul românesc şi încearcă să acopere mai toate problemele cu care se întâlnesc sătenii din zonă. Eduardis a fost soră medicală înainte, astfel că i-a revenit rolul de a se ocupa de sănătatea sătenilor. Tot ei îi revine şi educaţia. Nu există zi să nu fie la şcoală şi să aibă grijă de 140 de copii. Gerthrude se ocupă de partea spirituală, religioasă, cât şi de biserica romano-catolocă din sat, iar Katherine are de rezolvat problemele sociale.

Foarte mulţi copii au crescut sub supravegherea măicuţelor, acum sunt maturi, la casele lor şi pot să le mulţumească surorilor pentru că au ajuns pe drumul cel bun. „S-a format o microcomunitate în care copiii au avut parte de atenţia noastră. Acum au crescut, unii sunt căsătoriţi. Au învăţat foarte multe, pe lângă programa şcolară. Am ţinut pentru ei ore de muzică, au învăţat să cânte la un instrument, să joace teatru", a explicat sora Gerthrude.

Măicuţe Tirol

Se gospodăresc singure

Nici treaba Katherinei nu a fost simplă, ea fiind cea care se ocupă de problemele sociale. „Eu le ofer asistenţă socială. Mă ocup ca cei cu probleme să aibă mâncare, medicamente. Au primit şi bani. Unii copii au fost trimişi la diferite spitale, pe cheltuiala noastră, alţii au fost duşi la dentist", a spus sora Katherine.

Măicuţele se gospodăresc singure, au tot ce le trebuie în grădină, iar sprijinul financiar şi material îl primesc de la diferite asociaţii. Tot prin ele, la sătenii din Tirol ajung ajutoare trimise de o asociaţie a nemţilor care au plecat în Germania.

Sărbătoarea unei zone istorice

Satul Tirol (Königsgnad) tocmai a sărbătorit 200 de ani de când a fost întemeiat de refugiaţii care au participat la războiul tirolezilor împotriva armatei franco-bavareze. Nemţi au emigrat însă, în anii 80.

Citeşte şi:

Sărbătoare mare în satul Tirol: 200 de ani de la aşezarea coloniştilor austrieci în Banat GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite