Patru copii morți într-un incendiu. Pedepsele primite de părinții aflați la bar în momentul tragediei

0
Publicat:

Părinții celor patru copii cu vârste între șapte luni și șase ani care au murit în incendiul izbucnit în ianuarie 2020 au fost condamnați la trei ani cu suspendare pentru distrugere urmată de un dezastru. Pentru aceeași infracțiune din Codul Penal se fac cercetări și în cazul Crevedia.

Cei patru copii au murit în ianuarie 2020 FOTO opiniatimisoarei.ro
Cei patru copii au murit în ianuarie 2020 FOTO opiniatimisoarei.ro

Ana Maria Ianăș (fostă Vulpe) și Geani Mihai Boar, părinții celor patru copii morți în incendiul izbucnit în ianuarie 2020 într-un apartament de pe strada Memorandumului din Timișoara au fost condamnați de Judecătoria Timișoara la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința Judecătoriei Timișoara a fost pronunțată la sfârșitul lunii mai 2023 și a rămas definitivă prin neatacare.

Ancheta declanșată în urma incendiului a arătat că în momentul izbucnirii incendiului, părinții nu erau acasă, copiii de șapte luni, doi ani, trei ani și șase ani fiind în grija băiatului mai mare, în vârstă de 14 ani. După ce a făcut focul în soba din camera în care erau frații lui, băiatul de 14 ani a plecat să se plimbe cu bicicleta și i-a încuiat pe frații mai mici în cameră.

Potrivit anchetatorilor, pentru încălzire era folosită o sobă lângă care erau puse la uscat haine sau lemne. În plus, „au folosit ca material lemnos ramuri de brad (cetină), pe lângă bucăți de lemn, ceea ce a determinat apariția de particule incandescente care au putut fi evacuate în exteriorul sobei și a burlanului”.

Pe acest fond, în apartament a izbucnit un incendiu, iar copiii cu vârste între șapte luni și șase ani, încuiați în interior de fratele mai mare, au murit carbonizați sau intoxicați.

În urma anchetei s-a stabilit că la ora izbucnirii incendiului (22.00) niciunul dintre părinți nu era acasă. Dacă tatăl a plecat dimineața la lucru, iar la finalizarea programului s-a dus într-un bar, mama a plecat de acasă în jurul orei 18.00 pentru a îngriji de niște bătrâni. După ce a terminat, înainte de a merge acasă, a oprit și ea la barul la care era soțul său.

„Inculpata avea grijă de o familie de bătrâni în intervalul de timp 18.00-20:00/21:00, iar inculpatul, deși lucra zilnic între orele 08:00 și 18:00 ( uneori lucra și peste program), după terminarea programului de lucru, acesta nu venea direct acasă, ci se mai întâlnea cu colegi de serviciu la un bar unde consumau băuturi alcoolice. Astfel, în data de 15.01.2020, la ora incendiului, aproximativ ora 22:00 niciunul dintre inculpați nu se afla acasă, întrucât inculpata a părăsit locuința în jurul orei 18:00 pentru a avea grijă de familia de bătrâni, iar inculpatul, după terminarea programului de lucru, s-a dus la un bar. După ce inculpata a terminat și ea programul de lucru, s-a deplasat la același bar la care se afla și inculpatul, iar ulterior, au mers împreună acasă”, se arată în dosar.

Judecați pentru distrugere urmată de un dezastru

În urma tragediei de pe strada Memorandumului, cei doi părinți au fost trimiși în judecată pentru distrugere urmată de un dezastru (infracțiune pentru care se fac cercetări și în cazul exploziilor de la Crevedia). Potrivit legii, dacă se produc pagube și vătămarea sau moartea a cel puțin două persoane este considerat un dezastru. În acest caz, pedepsele sunt de la 5 la 12 ani.

Pentru că și-au recunoscut faptele, cei doi părinți au beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime. De asemenea, limita minimă, de trei ani și patru luni rezultată în urma reducerii limitelor, a fost și ea redusă prin aplicarea unor circumstanțe atenuante: dincolo de distrugerea imobilului, fapta inculpaţilor, săvârşită din culpă, a avut ca urmare decesul celor 4 copii minori, într-un mod greu de imaginat, prin intoxicare şi carbonizare.

În final, cei doi părinți au primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare. „Este important de reţinut, încă o dată, că fapta a fost săvârşită la începutul lunii ianuarie, pe fondul unor temperaturi scăzute. Inculpaţii, având 5 copii în întreţinere, având o situaţie financiară foarte precară şi un nivel de educaţie redus, (inculpata are 9 clase, iar inculpatul are 8 clase), au improvizat o sobă, într-o cameră îmbrăcată în material uşor inflamabil şi au atârnat haine la uscat în apropierea acesteia, dorind să asigure un confort termic pentru ei şi copii. Plecând la muncă, au lăsat copiii în supravegherea fratelui mai mare, de 14 ani, aşa cum făceau în diferite ocazii, în condiţiile în care erau nevoiţi să muncească pentru întreţinerea acestora”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara, rămasă definitivă prin neatacare.

Judecătorul a mai reținut că în seara tragediei părinții „nu au venit direct acasă după muncă, ci au mers la bar să consume băuturi cu prietenii”.

„Este important de reţinut că inculpaţii nu au abandonat copii singuri acasă, ci i-au lăsat în grija fratelui mai mare, de 14 ani. Moralitatea acestui gest poate fi cu siguranţă discutată, cu atât mai mult cu cât inculpaţii şi-au continuat ziua de muncă la bar, nefiind obligaţia fratelui mai mare să se îngrijească de copiii mai mici, de fraţii săi. Cu toate acestea, este o realitate a vieţii sociale, cu atât mai mult în familiile fără posibilităţi financiare, cu mulţi copii, fără familie extinsă care să îngrijească copiii în lipsa părinţilor plecaţi din diferite motive, ca fraţii mai mari să se îngrijească de fraţii mai mici”, se mai arată în sentința Judecătoriei Timișoara.

Judecătorul a subliniat că „nu susţine, sub nicio formă, că ceea ce s-a întâmplat, respectiv decesul fraţilor, este responsabilitatea fratelui de 14 ani, nici măcar la nivel moral”. „Faptul că părinţii săi au apreciat că acesta poate să aibă grijă de minori, nu înseamnă că acesta şi putea să aibă grijă de minori, fiind, până la urmă, un copil cu dezvoltarea psihică şi nevoile specifice vârstei, inclusiv de socializare şi de timp personal”, a arătat Judecătoria Timișoara.

În pronunțarea sentinței, judecătorul a mai avut în vedere că  „după incidentul din data de 15.01.2020, Protecția Copilului a dispus punerea în plasament a singurului minor care a supraviețuit incendiului, iar cei doi inculpați au depus numeroase diligențe pentru scoaterea acestuia din plasament și reintegrarea în familie, aspect care s-a și întâmplat”.

Potrivit judecătorului, acest fapt „demonstrează dorința de reintegrare și regret fața de fapta săvârșită”. „Instanţa reţine, dincolo de toate aceste aspecte, că pierderea a patru copii în circumstanţe cât se poate de tragice, greu de imaginat, este o pedeapsă pentru neglijenţa inculpaţilor ce nu va putea niciodată să fie egalată ca severitate de vreo pedeapsă pe care ar putea să o stabilească instanţa de judecată”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara, care este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite