„Părintele Fornetti” în România a murit. Povestea lui Zoltán Pánczél, salvator al lanţului de patiserii şi Cavaler de Malta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Zoltan Panczel (1959-2013) Foto: evz.ro
Sir Zoltan Panczel (1959-2013) Foto: evz.ro

Zoltán Pánczél, numit „părintele Fornetti” în România pentru că a adus franciza lanţului de patiserii, a fost cavaler al Ordinul Suveran Sfântul Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta.

A murit Zoltán Pánczél, consulul Ungariei la Timişoara şi „părintele Fornetti” în România

Zoltán Pánczél era considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din Banat. Pe lângă afacerea Fornetti, Pánczél a fost înainte de toate un om devotat acţiunilor decaritate şi de ajutorare a nevoiaşilor şi bolnavilor. De altfel, Zoltán Pánczél era cavaler al Ordinul Suveran Sfântul Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta, înfiinţat în urmă cu aproape o mie de ani în urmă, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Ţara Sfântă.

Ordinul şi-a desfăşurat activităţile caritabile pentru bolnavi, nevoiaşi şi refugiaţi de mai mult de nouă secole. 

S-a consacrat acestei obligaţii de-a lungul secolelor cu mijloace conforme spiritului timpului. Ca recunoaştere a realizărilor sale Ordinul se bucură de dreptul de suveranitate şi întreţine relaţii diplomatice cu peste 90 de ţări. 


Ordinul Maltez şi-a început activitatea în România în 1932 şi şi-a reluat-o din decembrie 1989. În anul 1991 Serviciul de Ajutor Maltez în România a fost constituit şi înregistrat ca persoană juridică română, preluând dezideratul major al Ordinului, vechi de peste 900 ani, sintetizat în deviza: păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor.


Zoltán Pánczél a fost alături de Serviciul de Ajutor Maltez, fiind unul din cei mai importanţi susţinători ai organizaţiei.


“Este foarte dureroasă şi neaşteptată vestea morţii lui Zoli. Mai ales că îl ştiam în forţă. Dar a făcut un efort supraomenesc să salveze Fornetti. A mers personal în campanii, prin toată ţara. Şi eforturile sale chiar au avut succes, se pare că nu mai existau atâtea probleme. Era un om devotat. Nu a lăsat niciodată de-o parte acţiunile de caritate şi i-a ajutat pe nevoieşi cu toată puterea. Pe lângă problemele economice, mergea şi pe linie spirituală, a culturii. Este o pierdere enorm de mare pentru comunitatea ungurilor din Timişoara. De 22 de ani s-a aflat alături de Serviciul de Ajutor Maltez”, a declarat Ildiko Baranyi, conducătorul Serviciului de Ajutor Maltez din Timişoara. 


CV bogat pentru Zoltán Pánczél
 

Zoltán Pánczél a absolvit Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnica din Timişoara, în 1985. În 2003 a teminat Facultatea de Management şi Turistic, Hotelier şi Comercial, iar în 2008 a obţinut MBA la Manhattan Institute of Management. În 2009 şi-a dat doctoratul pe tema Managementul sistemelor de franciză, la Universitatea Europeană de la Budapesta.
 

A fost directorul clubului de vânătoare “Diana” (1993-2007), directorul Fundaţiei Saltimbanc, care organiza Sărbătoarea Saltimbancilor, renumit şi pe plan internaţional (1997-2000). Consilier economic personal al preşedintelui CJT (2000-2004). Până la moarte a fost preşedintele Asociaţiei de Afaceri Ungare în România, Ministrul Economiei în Guvernul Ordinului Suveran Sfantul Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta, (KMFAP), senator al Fundaţiei Austro-Maghiare, membru onorific în International Security Services Association şi Consul Onorific al Republicii Ungare la Timisoara.


A fost preocupat de facilitarea pătrunderii capitalului românesc în partea de est a Ungariei, mai ales pentru investiţii în domeniul agricol şi alimentar. 


A revenit să salveze Fornetti


Zoltán Pánczél a decis să vândă Fornetti România în 2008, din cauza problemelor de sănătate. „Am luat această decizie înainte ca efectele crizei să se facă simţite în România, fără a fi motivat de considerente de business. În anul 2008, am suferit trei intervenţii pe cord. Prin urmare, am fost nevoit să renunţ la funcţia de director general al Fornetti România”, a declarat Pánczél, pentru Adevărul, în 2010.


Timişoreanul a păstrat funcţia de preşedinte al Consiliului Director până în 2009, însă după ce a fost numit Consulul Ungariei la Timişoara a renunţat şi la acest mendat. 


„Sunt mândru că am construit sistemul de franciză numărul unu din România într-un timp record. Experienţa şi cunoştinţele acumulate pe parcursul activităţii mele la Fornetti s-au materializat în teza mea de doctorat, <Managementul sistemelor de franciză>”, a mai spus Pánczél.

O perioadă a fost mai puţin implicat în activităţi economice, preferând să se dedice muncii în folosul comunităţii, pentru că, spunea acesta, implică un nivel mai redus de stres. 
 

În 2012 a revenit la cârma Fornetti România, din dorinţa de a salva compania de la faliment, după ce acesta a intrat în insolvenţă.

Amator de elicoptere

Zoltán Pánczél era unul dintre puţinii posesori de elicopter din Timişoara, susţând că îi este extrem de util pentru drumurile pe care le are de făcut. Mai întâi a cumpărat un Eurocopter în 2006, pentru a-şi uşura munca în teritoru. Acesta nu a fost luat pentru uz personal, ci pentru firmă, având în vedere că avea puncte de lucru la Timişoara, Bucureşti şi lângă Harghita şi peste 600 de magazine în toată ţara. 


Primul elicopter personal era un Alouette II, pe care l-a vândut cu 300.000 de euro şi a achiziţionat un Gazelle SA 34.


Zoltán Pánczél deţinea şi un mic heliport privat în localitatea Brebu Nou, din judeţul Caraş-Severin, unde are o vilă de vacanţă.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite