Parcul Rozelor renaşte din banii europeni: 1,3 milioane de euro pentru unul din simbolurile Timișoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din simbolurile Timişoarei, Parcul Rozelor, va căpăta din nou strălucire în urma unei investiţii de 1,3 milioane euro. Lucrările de reamenajare şi modernizare a parcului vor începe în luna septembrie şi vor dura aproximativ un an.

Parcul Rozelor, una din cele mai frumoase locuri de promenadă din Timişoara, nu a mai avut parte de o reamenajare din 1967. Obţinerea unor fonduri europene a făcut posibile ample lucrări în care se vor amenaja 11.000 metri pătraţi de spaţii verzi şi suprafeţe gazonate, vor fi modernizate aproximativ 22.000 metri pătraţi de spaţii publice de recreere şi de agreement şi vor fi reabilitate 6.800 metri pătraţi de alei pietonale.

Datează din 1891

Se vor monta 77 de bănci. De asemenea, se vor monta 12 pergole, 35 de  coşuri de gunoi, 70 de stâlpi de iluminat fotovoltaici şi un sistem de irigare computerizat. „Se păstrează simbolistica Parcului Rozelor, dar vom face un loc civilizat. Va fi o reabilitare a infrastructurii şi a tot ce ţine de partea dendricolă. Valoarea proiectului este de 1,3 milioane euro. Am parcurs toţi paşii legali, iar lucrările vor începe în luna septembrie. Anul viitor, în această perioadă, va arăta foarte bine”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei. Se vor planta aproximativ 9.000 de trandafiri şi 430 de arbori şi arbuşti. Tot cu această ocazie, parcul va avea ân sfârșit și grupuri sanitare civilizate.

Parcul Rozelor are aproximativ 2,5 hectare şi a fost amenajat în anul 1891, la iniţiativa unuia din cei mai mari cultivatori de trandafiri din Europa, Wilhelm Muhle, care şi-a expus florile pe timpul unei expoziţii vizitate şi de împăratul Franz Josef.

În 1942 parcul apare sub denumirea Rozariul Regina Maria, dar de-a lungul anilor a avut mai multe denumiri. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Rozariumul a fost distrus şi a fost refăcut în perioada 1953-1965, când s-a ajuns la peste 1.200 de varietăţi de trandafiri procurate din ţară şi din străinătate. Teatrul de vară din parc a fost construit în perioada interbelică. Astăzi pe suprafaţa de un hectar abia mai există 600 de specii.

Mesaj pentru vecini

Municipalitatea a pus gând rău celor care nu vor înțelege să se comporte civilizat în nou parc. Adrian Orza, viceprimarul Timișoarei, a ținut să precizeze că nu va mai tolera atitudinile romilor care au pus stăpânire pe casele din perimetrul Parcului Rozelor. "Până acum, acolo s-au întâmplat lucruri anormale. Îi anunț pe toți cei care locuiesc acolo aceste lucrui nu se vor mai repeta", a mai spus Orza.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite