Olimpică aflată la un pas de a renunţa la şcoală din cauza sărăciei: „Şcoala este singurul mijloc prin care îmi pot crea o situaţie mai bună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămasă încă de mică fără tată şi crescută doar de mamă, o fată din comuna timişeană Tomeşti a ajuns să înveţe la unul din cele mai bune licee din Timişoara. O elevă foarte bună, Dora a ajuns să reprezinte judeţul Timiş la Olimpiada Naţională de Istorie, dar în toamna acestui an a fost la un pas să renunţe la şcoală din cauza sărăciei. Şcoala nu a lăsat-o, însă, pe Dora să abandoneze lupta.

Teodora Andraşoni este elevă în clasa a XI- a a Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, cel mai mare liceu din Timiş, din punct de vedere al numărului de elevi, şi unul din cele mai bune şcoli din judeţ. Crescută la sat doar de mamă şi pasionată de istorie, Dora a visat să înveţe la Colegiul Naţional Bănăţean şi după clasa a VIII-a fost admisă la acest liceu. Statutul social al Dorei nu a împiedicat-o să se adapteze la liceul din Timişoara, considerat unul dintre liceele „de fiţe”. Mai mult decât atât, Dora a luat în fiecare an premiul întâi, iar în clasa a IX-a şi a X-a a participat la faza naţională a Olimpiadei de Istorie. La Olimpiada Naţională din clasa a IX a luat chiar premiul doi şi un premiu special.

Salvată de la abandon de colegi şi profesori

Cu o situaţie materială tot mai grea, Dora a ajuns în situaţia de a nu mai putea continua studiile. Se vedea deja lăsată de şcoală şi angajată la bandă, într-o fabrică, pentru a supravieţui. „Vin dintr-o familie monoparentală, iar anul acesta dificultăţile materiale au făcut aproape imposibilă continuarea studiilor, mama pierzându-şi locul de muncă”, povesteşte tânăra. Dora i-a mărturisit frământrile sale prietenei şi colegei sale de bancă. Aceasta i-a povestit situaţia dirigentului, care l-a anunţat mai departe pe directorul şcolii. Toate rotiţele au început să se pună în mişcare, iar Dora a fost salvată de la abandonul şcolar. Între timp, mama fetei şi-a găsit de lucru în Timişoara, iar Dora şi mama ei se vor muta cu chirie în Timişoara, iar tânăra poate continua studiile.

„Cei care m-au ajutat sa trec peste acest moment de impas au fost domnul diriginte Filip Mihai şi directorul Colegiului, Sorin Ionescu, care au obţinut pentru mine o bursă şi astfel am putut continua şcoala. Le sunt recunoscătoare, fiindcă în zilele noastre se găsesc mai rar oameni care se interesează de soarta altora care nu au fost prea norocoşi din unele puncte de vedere. Într-o lume în care societatea nu îţi oferă prea multe posibilităţi, e mare lucru să gaseşti un sprijin. Pe lângă aceşti doi oameni, am întâlnit şi alţii, cărora le mulţumesc deasemenea.  Apreciez implicarea tuturor în cazul meu, deşi nu e cea mai rea situaţie, existând familii şi copii mult mai buni ca mine care au nevoie de sprijin”, a arătat Teodora Andraşoni.

image

Tânără a mai povestit că în toate aceste momente colegii de clasă i-au fost alături şi au fost atât de delicaţi încât niciodată nu a fost pusă în situaţia de a fi stânjenită pentru situaţia în care se află. Dora a explicat şi roul vital pe care îl are şcoala în viaţa ei. „Pentru mine, şcoala este importantă pentru că este singurul mijloc prin care îmi pot crea o situaţie mai bună. Cred că cei de la conducere ar trebui să se implice mai mult în educaţie. De exemplu s-ar putea face ceva cu bursele, care momentan sunt simbolice, şi să se acorde mai multă atenţie copiilor capabili. M-am gandit de multe ori să plec din ţară, dar cred ca oamenii cu potenţial nu ar trebui să işi părăsească ţara, ci să o reprezinte”, a punctat Dora, care este pasioantă de literatură, muzică şi film. La terminarea clasei a XII-a, tânăra îşi doreşte să urmeze facultatea de Drept sau de Istorie. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite