Nimeni nu scapă! „Fratele cel mare” va supraveghea Timişoara printr-un proiect desprins din filme. Centrul de comandă, construit în formă de navă spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 130 de intersecţii supraveghetate video, dintre care 90 modernizate şi 44 nou semaforizate. Sunt doar câteva din cifrele unui proiect european care îi va permite Timişoarei să aibă unul din cele mai moderne sisteme de supraveghere şi management al traficului din România. Până acum s-a reuşit realizarea centrului de comandă, urmând ca până în primăvară să fie finalizate lucrările din teren.

Traficul din Timişoara va suferi modificări spectaculoase din primăvară, odată cu finalizarea sistemului de supraveghere şi management al traficului, în 44 de interesecţii din Timişoara nesemaforizate, introducându-se semafoare. Printre intersecţiile nou semaforizate se află şi sensul giratoriu de la Piaţa Mărăşti, una din cele mai aglomerate intersecţii din oraş. În cele 134 de intersecţii incluse în proiect vor fi montate 230 de camere care vor permite supravegherea şi sistematizarea automată a traficului.

Legislaţie rămasă în urma tehnologiei

Sistemul informatic, extrem de complex are o serie de facilităţi, semafoarele putând fi reglate automat în funcţie de necesităţile din trafic. Spre exemplu, sistemul permite, prin supraveghere video, identificarea unui camion care depăşeşte masa maximă admisă, tonajul fiind calculat automat, cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele video.

Responsabilul de proiect din cadrul firmei care a realizat lucrarea, Ion Dedu, a declarat că sistemul permite inclusiv recunoaşterea numerelor de înmatriculare şi sancţionarea celor care depăşesc viteza sau trec pe roşu, dar astfel de măsuri nu pot fi puse în practică pentru că legislaţia din România nu permite acest lucru. De asemenea, tehnologia folosită la sistemul de management al traficului permite ca în viitor, traficul din Timişoara să fie corelat printr-un sistem similar cu cel de pe autostradă sau cu cel din zonele limitrofe. Sistemul permite şi o serie de măsurători ale parametrilor de trafic din oraş, dar şi stocarea unor cantităţi impresionante de date.

Toate cele 134 de intersecţii supravegheate video sunt monitorizate dintr-un centru de comandă, situat pe bulevardul Iuliu Maniu din Timişoara. Ideea de tehnologie avansată este indusă încă de pe holurile centrului de comandă a traficului din oraş, amenajările interioare ale clădirii fiind realizate sub forma unei nave spaţiale. În centrul de comandă sunt 12 calculatoare cu câte trei monitoare fiecare. Toate informaţiile pot fi proiectate pe un perete de monitoare lung de 9,2 metri şi lat de 2,40 metri. Reprezentanţii firmei care a realizat proiectul şi ai Primăriei Timişoara susţin că acest tip de ecran este cel mai mare montat în România.



Un operator din centrul de control al traficului de la Timişoara va lucra pe trei monitoare simultan FOTO pressalert.ro/ Adrian Pâclişan

image

Proiectul de supraveghere şi management al traficului din Timişoara face parte dintr-un proiect european în valoare de 25 de milioane de lei. Pentru a nu se pierde banii europeni, lucrările ar fi trebuit terminate, la cheie, în 31 decembrie 2015. Din cauza contestaţiilor de la licitaţie, lucrările au început foarte târziu, până la 31 decembrie fiind realizate doar centrul de comandă şi trei din cele 134 de intersecţii. Pentru ca investiţiile realizate până acum să nu se piardă, lucrările trebuie terminate până la 31 martie, din bani de la bugetul local. Până la 31 decembrie s-a reuşit decontarea unor lucrări în valoare de 21 de milioane de lei, urmând ca primăria să mai suporte din bani de la bugetul local aproximativ patru milioane de lei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite