O mare primărie din România, învinsă în instanţă de un român cu handicap grav căruia i s-a refuzat un drept banal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat care a obţinut certificat pentru un grad de handicap grav, cu însoţitor, a cerut de la primăria de care aparţine să îi acorde indemnizaţia prevăzută de lege. Primăria a refuzat, iar omul a deschis proces, câştigându-şi dreptul în instanţă.

Curtea de Apel Timişoara a emis vineri sentinţa finală într-un dosar în care un bărbat cu un grad accentuat de handicap pentru care necesită asistent personal a cerut să îi fie acordată de către Primăria Arad, pe raza căreia îşi are domiciliul, indemnizaţia prevăzută de lege. Concret, arădeanul Ioan Cotuna a obţinut în luna mai a anului 2018 un certificat de handicap grav, pentru care are nevoie de asistent personal. După obţinerea certificatului, bărbatul a depus, la Primăria Arad, cerere pentru acordarea indemnizaţiei care i se cuvenea conform legii.

Funcţionarii Primăriei Arad au emis în 5 iunie 2018 o decizie prin care solicitarea bărbatului este respinsă pe motiv că solicitantul „nu locuieşte la adresa declarată”. Prin curatorul său, bărbatul a deschis proces, cerându-le judecătorilor să oblige Primăria Arad la anularea deciziei prin care cererea sa a fost respinsă şi plata idemnizaţiei începând cu iunie 2018.

În procesul, care s-a judecat în primă instanţă la Tribunalul Arad, Primăria Arad nu a depus întâmpinare, dar un jurist al primăriei s-a prezentat la proces, cerând respingerea cererii ca neîntemeiată. Tribunalul Arad i-a respins cererea bărbatului cu dizabilităţi, considerând că motivul pentru care Primăria Arad a respins acordarea indemnizaţiei este justificat.

Concret, Tribunalul Arad, a decis că bărbatul, internat într-un spital din Chişineu Criş, nu locuieşte la adresa din buletin şi astfel nu are dreptul să primească indemnizaţia de la Primăria Arad.

„Potrivit art.36 al.1 din H.G. nr.268/2007, cu modificările ulterioare cererea pentru acordarea de prestaţii sociale se înregistrează fie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă a persoanei cu handicap, fie la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Din adeverinţa nr.480/25.06.2018 rezultă faptul că reclamantul nu locuieşte la adresa de domiciliu, ci se află internat la S.C. Terapeutica S.A., Spitalul „Sf. Gheorghe”, Chişineu Criş (n.r. unitate medical privată de îngrijiri paleative), pe perioadă nedeterminată. Prin urmare, cum indemnizaţia de însoţitor pentru persoana adultă cu handicap se acordă de primăria din localitatea de domiciliu, iar reclamantul nu mai locuieşte la adresa de domiciliu din Municipiul Arad, în mod legal i-a fost respinsă cererea de acordare a indemnizaţiei”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad prin care cererea bărbatului a fost respinsă.

Hotărârea Tribunalului Arad a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de aici au pronunţat vineri sentinţa finală prin care decizia din primă instanţă este desfiinţată, obligând Primăria Arad să îi acorde bărbatului indemnizaţia la care are dreptul. „Admite acţiunea formulată de reclamantul Cotuna Ioan. Dispune anularea Dispoziţiei nr. 1880 din 05.06.2018 privind respingerea solicitării de acordare a indemnizaţiei pentru persoana cu handicap grav. Obligă pârâtul la emiterea unei dispoziţii prin care să îi stabilească reclamantului indemnizaţia de însoţitor pentru persoana cu handicap grav. Obligă pârâtul la plata indemnizaţiei de însoţitor în favoarea reclamantului începând cu luna iunie 2018, pentru toată perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap nr. 1866 din 23.05.2018”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă şi a cărei motivare nu este încă disponibilă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite