Napolitanele şi cafeaua solubilă produse la fabrica Nestle din Timişoara pleacă la export în 12 ţări
0Grupul elveţian Nestle, care a investit 10 milioane de euro în fabrica de la Timişoara de la achiziţia din 2001, exportă 40% din napolitanele şi cafeaua solubilă produse în această unitate în 12 state.
Aproximativ 25% din exporturi sunt reprezentate de napolitane, sub brandurile Balaton în Ungaria, Mura în Bulgaria şi Nesquick în celelalte state. Printre alte state în care exportă se număra Grecia, Olanda, Franţa, Marea Britanie şi Israel.
Conform siteului www.incont.ro, brandul Joe este destinat exclusiv pieţei româneşti şi este al treilea contributor la businessul Nestle România, cu o pondere de 10%, incluzand atat napolitanele, cat si inghetata. Este devansat de brandul Nescafe, care are o pondere de 18% din afaceri, şi produsul culinar Maggi, cu 17%.
“Vânzarile de napolitane se ridica la 55 milioane euro, reprezentând circa 10% din piaţa totală de dulciuri”, a spus Eduard Gongonie, business manager, citat de www.incont.ro.
La fabrica din Timişoara sunt produse anual peste 90 de milioane de napolitane. Fabrica din zona Freidorf are 440 de angajaţi şi o suprafaţa totală de 21.360 metri patrati.
Istoricul fabricii din Timişoara
Compania JOE IBC a fost înfiinţată în anul 1994 avându-i ca principali acţionari pe Florentin şi Daniel Banu şi Vasile Chiriac. Cei trei au dorit să investească într-o companie al cărei obiect de activitate sa fie producţia, iar ideea afacerii cu napolitane a fost dezvoltată având în vedere faptul că acţionarii de atunci au constientizat costurile scăzute de producţie în acest domeniu.
La început, activitatea se desfăşura într-un garaj de 400 metri pătraţi, cu 30 de angajaţi - blaturile de napolitane erau importate din Austria, fiind ulterior tăiate şi ambalate local. Exista un singur sortiment de napolitane - Vienna Wafers cu cremă de cacao şi ambalaj auriu. Livrarile la clienţi se făceau cu maşinile personale ale acţionarilor.
Peste un an, sortimentaţia cuprindea trei produse (cacao, vanilie, fructe) acest lucru generând investiţia în cea de-a doua linie de ambalare. Tot atunci s-a închiriat o hală de 3.000 de metri pătraţi. În 1996 s-a achiziţionat primul cuptor şi astfel a început şi productia de blaturi de napolitane. Tot în anul 1996 s-a făcut şi primul export de napolitane în Germania - ARESO Wafers.
În 1997 s-a achiziţionat cel de-al doilea cuptor, zona de producţie închiriată a fost cumpărată trecând în proprietatea companiei şi s-au înfiinţat propriile firme de distribuţie în Timişoara şi Bucureşti.
În 1998 a fost cumparată şi cea de-a treia linie de producţie.
Producţia a devenit tot mai complexă, relaţiile comerciale externe s-au dezvoltat foarte mult - se exporta în peste zece ţări Grecia, ţările Arabe, Japonia, USA, Germania, Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Mongolia, Bulgaria, Egipt, Malta, Suedia, Israel.
Compania dispunea de linii de producţie moderne de origine germană, Hebenstreit. JOE era lider de piaţă incontestabil.
În 2001, Compania Nestlé Romania achiziţionează fabrica Joe de la Timişoara. Investiţiile realizate până în prezent de Nestlé în România depăsesc 10 milioane Euro şi s-au concentrat în achiziţionarea fabricii de la Timişoara, modernizarea liniilor de producţie a napolitanelor Joe şi deschiderea liniilor de ambalare a pliculeţelor de cafea.