Muzeu pentru Sanctuarul neolitic de la Parța, Timiș. Proiectul de 400.000 de euro este aproape gata

0
Publicat:

Consiliul Judeţean va pune un nou punct important pe harta turistică a Timişului. Este vorba despre valorificarea sitului arheologic de la Parţa, aflat la 18 kilometri de Timişoara, prin construirea unui muzeu.

Sanctuarul neolitic aflat în Castelul Huniade FOTO Ștefan Both
Sanctuarul neolitic aflat în Castelul Huniade FOTO Ștefan Both

Punctul muzeal realizat la Parța pentru cel mai vechi sanctuar neolitic descoperit în România este aproape gata. Lucrările au fost terminate în mare parte, iar acum mai sunt de făcut amenajările interioare.

Muzeul Național al Banatului trebuie să decidă însă dacă va muta la noul centru muzeal de la Parța replica sanctuarului neolitic, aflată din anii '80 în Casetelul Hunizilor (care va intra și el în restaurare), sau va realiza o nouă replică în mărime naturală. Decizia va aparține arheologilor de la muzeu.

Punctul muzeal de la Parța este aproape finalizat. În decembrie se vor încheia lucrările. Vizitatorii vor vedea o replică a acestui sanctuar. Cel puțin așa este proiectul. Doar că datorită proiectului tehnic de la Muzeul Banatului, proiectantul și ceilalți arhitecți au spus că ar trebui totuși mutat din castel, pentru că sunt probleme la podea. Sperăm să-l convingem pe domnul arheolog Lazarovici să ne lase să mutăm sanctuarul din castel. Domnul Lazarovici se lasă greu de convins, așa că deocamdată suntem la faza cu replica 1:1. Dar nu ne va lua mult timp pentru realizarea ei, datorită materialelor modern va merge foarte repede, în maxim trei săptămâni o să fie finalizat”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Proiectul punctului muzeal de la Parța
Proiectul punctului muzeal de la Parța

Bază de cercetare pentru arheologi

Construcția efectivă a punctului muzeal de la Parța a început în octombrie 2021, iar valoarea proiectului transfrontalier România-Serbia este de aproximativ 600.000 de euro, din care în jur de 400.000 de euro au revenit părții române, pentru construcția de la Parța.

Este o clădire mare, va avea un spațiu deschis și pe lateral se poate urca, iar de acolo se poate admira sanctuarul. Avem mai multe camere, un spațiu expozițional și spații pentru arheologi și de depozitare. Pe lângă sanctuar va exista și o expoziție despre săpăturile arheologice, dar dorim ca acest punct muzeal să fie și o bază de cercetare pentru arheologi”, a mai spus Claudiu Ilaș.

Sanctuarul neolitic vechi de 6.000 de ani a fost descoperit în anul 1981 cu ocazia săpăturilor arheologice din apropierea Parţei. Sanctuarul restaurat din lut şi nuiele se află într-o încăpere de la parterul Castelului Huniade începând din 1983.

Sanctuarul de la muzeu FOTO Ștefan Both
Sanctuarul de la muzeu FOTO Ștefan Both

Sanctuarul de la Parţa avea o formă rectangulară, cu o lungime de 11 metri şi o lăţime de 6 metri. El prezintă două compartimente distincte: camera altarului, şi camera unde se aduceau ofrandele. În altar sunt două statui lipite, o zeitate feminină şi un taur, simboluri ale fecundităţii şi fertilităţii pentru cultura vremii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite