Modificări fiscale majore. Impozitul pentru apartamentele nelocuite creşte de şase ori. Pentru clădiri nefolosite şi neîngrijite, impozitele pot creşte de 12 ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru apartamentele din Timişoara nelocuite, impozitul va creşte de şase ori FOTO Arhivă
Pentru apartamentele din Timişoara nelocuite, impozitul va creşte de şase ori FOTO Arhivă

Modificări impotante în privinţa impozitelor locale care vor fi percepute la Timişoara anul viitor. Consiliul Local Timişoara a aprobat proiectul care stabileşte taxele şi impozitele locale pentru anul viitor, hotărârea aducând o serie de modificări pentru alinierea la noul Cod Fiscal.

Noul Cod Fiscal nu mai face diferenţe la impozitarea pe locuinţe între persoanele fizice şi juridice, diferenţa fiind dată de folosinţa clădirii. Ca principiu, pentru clădirile rezidenţiale, în sensul de proprietăţi locuite efectiv, impozitul este mai mic decât pentru o proprietate nelocuită sau folosită ca sediu de firmă, indiferent de proprietarul clădirii. Cu alte cuvinte, în cazul unui apartament, spre exemplu, care este locuit, impozitul este de 0,1 % din valoarea de impozitare, indiferent că proprietarul este persoană fizică sau persoană juridică.

În cazul unei clădiri deţinute de o persoană fizică şi utilizată în scop comercial sau pur şi simplu nefolosită, în sensul că stă goală, chiar dacă folosinţa ei este de locuit, impozitul creşte de şase ori, fiind o cotă de 0,6 % din valoarea de impozitare. Pentru locuinţele deţinute de persoane juridice şi folosite în scop nerezidenţial, impozitul rămâne la fel ca până acum 1 % din cota de impozitare.

Ce se întâmplă cu apartamentele de locuit care „găzduiesc” şi firme?

Noile norme din domeniul fiscal clarifică şi situaţia celor care deţin un apartament în care îşi are sediul social o societate comercială, indiferent că e PFA, SRL sau altă formă de organizare. Potrivit şefului Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara, Adrian Bodo, în astfel de cazuri pot fi următoarele situaţii.

În cazul în care apartamentul este locuit şi găzduieşte doar sediul social al firmei, veniturile fiind obţinute într-un punct de lucru diferit de sediul social, cota de impozitare este de 0,1 % din valoarea de impozitare, adică impozitul aferent unui proprietăţi rezidenţiale.

„Acest lucru poate fi foarte uşor dovedit prin dovada desfăşurării activităţii la un punct de lucru sau pe teren”, a explicat Bodo. În cazul în care o persoană are sediul firmei în apartamentul în care locuieşte şi îşi desfăşoară şi activitatea acolo, va plăti impozit diferenţiat. Mai exact, într-o astfel de situaţie, un contabil care lucrează de acasă va plăti penru o cameră în care îşi desfăşoară activitatea o cotă de impozitare de 0,6 la sută, iar pentru restul locuinţei, în care trăieşte, coota de impozitare este de 0,1 la sută. „În cazul în care cheltuielile de utilităţi ale unei proprietăţi sunt decontate prin firmă se plăteşte impozit majorat, indiferent de folosinţa proprietăţii”, a mai explicat Bodo.

Taxa pe „paragină”

Hotărârea de Consiliu Local care stabileşte taxele şi impozitele locale pentru anul viitor aduce modificări şi în privinţa clădirilor neîngrijite. Astfel, dacă o locuinţă este neîngrijită, după evaluarea făcută de o comisie înfiinţată special pentru acest lucru şi în funcţie de criterii bine stabilite, impozitul poate fi majorat cu un procent de până la 500 %. În privinţa proprietarilor de clădiri monumente istorice, noutatea absolută este că s-a anulat scutirea la plată aplicată în ultimii 20 de ani. În privinţa unei clădiri monument istoric, nelocuite şi neîngrijite, impozitul poate fi majorat până la 12 ori. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite