Micul district business din Timişoara atrage mari companii
0
Timişoara este al doilea cel mai atractiv oraş din punct de vedere al spaţiilor de birouri, conform unui studiu recent. Unul dintre motivele pentru care oraşul este ţinta interesului firmelor mari din străinătate este că în Timişoara s-a dezvoltat în timp un adevărat cartier de afaceri, conturat în zona Pieţei 700.
Aproape 90.000 de metri pătraţi de spaţii moderne de birouri, atât de clasă A, cât şi de clasă B reprezintă atuul nostru în faţa tuturor celorlalte oraşe ale României, în afară de capitală, potrivit studiului companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang Lasalle.
Unul dintre motivele pentru care oraşul este ţinta interesului firmelor mari din străinătate este că în Timişoara s-a dezvoltat în timp un adevărat cartier de afaceri, conturat în zona Pieţei 700. Centrul de greutate al acestuia este City Business Centre (CBC), care are deja trei corpuri de clădiri funcţionale, iar altele două urmează să se inaugureze în 2012 şi, respectiv, în 2013.
Afacere de 50 de milioane de euro
„Dincolo de complexul nostru, în zona aceasta există şi alte clădiri de birouri în care îşi desfăşoară activitatea firme mari din străinătate. Într-adevăr, în timp, cu complexul nostru ca pondere în această zonă, a devenit un mic district business”, a afirmat Ovidiu Şandor, omul de afaceri care a dezvoltat proiectul City Business Centre. De curând, timişoreanul a vândut CBC fondului sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) cu aproape 50 de milioane de euro. El rămâne însă administrator al întregului proiect până în 2015.
Spaţii noi în Piaţa 700
La CBC se adaugă sediile unor companii care au deja tradiţie de afaceri în Timişoara, precum cel al companiei Alcatel Lucent, Eta2U, dar şi noua clădire a Administraţiei Financiare. O veste bună este şi viitoarea parcare subterană care va apărea în zonă, cu 475 de locuri.
Cel mai mare procent de spaţii de clasă A este concentrat în City Business Centre, acesta fiind motivul pentru care firme mari, precum WIPRO, care închiriază aproximativ 4.500 mp în corpul C din City Business Centre, aleg să se instaleze fără teamă într-un oraş ca Timişoara.
Ovidiu Şandor a confirmat că în acest moment există contracte în curs de semnare cu mai multe firme mari pentru cele două clădiri noi din complexul CBC. Omul de afaceri mai spune că nu se gândeşte la Fructus Plaza, un proiect mixt – rezidenţial şi business, care va mai adăuga 8.000 de metri pătraţi de spaţii la zona Pieţei 700, ca la un concurent în adevăratul sens al cuvântului. „Mi-e greu să cred că o firmă mare se va amplasa într-o locaţie cu funcţionalitate mixtă. Cel mai probabil, aici îşi vor găsi locul firme străine, dar mici”, a mai spus Şandor.
Privaţii guvernează dezvoltarea
Şi în Masterplanul dezvoltat de Primăria Timişoara se prevede dezvoltarea facilităţilor pentru eventuale investiţii mari, însă puterea de a atrage mari companii rămâne în continuare în sectorul privat. „Acum vom intra în etapa a treia de reglementare a noului plan urbanistic general, care va dura patru luni. În această perioadă vor avea loc discuţii concrete cu privire la proiect. Printre zonele cu potenţia business am identificat câteva în sudul şi în nordul oraşului”, a spus arhitectul-şef al Timişoarei, Ciprian Cădaru.